divendres, 16 de desembre del 2016

Declaració

Com ha estat la Declaració 
de la Presidenta del Parlament



La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha declarat durant 35 minuts. Només ha respost a les preguntes del seu advocat, 25 en total. I ho ha fet davant la jutge que instrueix la seva causa, Maria Eugènia Alegret, i els dos fiscals José María Romero de Tejada i Francisco Banyeres. Cap dels tres s'ha dirigit en cap moment a Forcadell, que tot just començar la declaració ha deixat clar que respondria exclusivament al seu advocat. 

Forcadell s'ha dirigit directament a la jutge i els dos fiscals per dir-los que "l'executiu no pot utilitzar el judicial per resoldre un problema del legislatiu", segons fonts judicials. La presidenta del Parlament ha retret també que ella "tenia el deure de protegir la inviolabilitat dels seus diputats a la vegada que vostès tenen el deure de protegir la meva", ha dit. La inviolabilitat és la protecció penal especial que tenen els membres d’una cambra legislativa, segons la qual tenen una total irresponsabilitat jurídica pels actes i opinions realitzats en l’exercici del seu deure.

Durant la declaració, Carme Forcadell ha deixat clar que hi ha dos informes que avalen el debat en seu parlamentària de les conclusions de la comissió del procés constituent. Un és del mes de febrer, previ a la votació en el ple del Parlament. L'altre posterior, del mes de setembre. La Fiscalia argumenta que els serveis jurídics estaven contra aquest debat i que van fer un advertiment. Forcadell ha explicat que la nota que li lliuren els lletrats abans del debat en el ple era un recordatori perquè traslladi als diputats que hi ha una interlocutòria del Tribunal Constitucional.
Desmuntant arguments

La presidenta del Parlament ha desmuntat els pilars bàsics de l'acusació. La querella es basa en la sentència del TC que anul·lava la resolució del 9-N del Parlament i que impedia desplegar cap dels seus continguts. I permetre la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent s'ha interpretat com una desobediència de la sentència del TC que és el que ha acabat portant Forcadell als tribunals. 

Per això la presidenta ha explicat amb detall que el debat en seu parlamentària de les conclusions era lícit i legal i que no es pot prohibir al Parlament discutir sobre la independència quan és un debat que és al carrer.

El procediment diu que la decisió que va prendre Forcadell i la mesa és perfecta en tot moment. Ja que el dia que la mesa rep les conclusions de la comissió, tanquen l'expedient. I ha defensat que portar-ho a debat era "un acte polític". 

Forcadell ha recordat durant la declaració que el PP formava part de la comissió del Procés Constituent. El seu portaveu, aleshores Enric Millo, va argumentar que només faltaria que no es pogués estudiar el procés sobiranista en una comissió.
Detalls d'una declaració ràpida com el vent

La presidenta ha estat tota la setmana preparant la declaració i ha explicat tot el procés seguit i com tot el que es va fer va ser conforme a la llei. Ho ha fet amb celeritat i pas segur. Carme Forcadell parla ràpid habitualment. I avui no ha fet una excepció. La seva declaració ha estat contundent i ha anat com una bala esgrimint tots els arguments.

L'advocat de Carme Forcadell ha començat la declaració preguntant a la presidenta del Parlament quina ocupació i formació té, donant peu d'aquesta manera a respondre quin és el càrrec que ocupa i d'on ve. Forcadell ha explicat que és presidenta del Parlament de Catalunya, mestra i que va ser presidenta de l'ANC. 

Forcadell ha arribat a les portes del TSJC a les nou del matí i, quan faltaven dos minuts per a un quart de deu, ha entrat al Palau de Justícia. L'acompanyava el seu marit. I a dins l'esperava l'advocat Andreu Van denEynde. Els Mossos s'han quadrat davant la presidenta mentre pujava per l'escala principal de l'edifici centenari. 

A les 9.26, quatre minuts abans del previst, Forcadell ha entrat a la sala per declarar. L'esperaven drets la jutge Maria Eugènia Alegret i els dos fiscals, José María Romero de Tejada i Francisco Banyeres. Cap dels tres ha obert la boca durant la declaració ràpida de Forcadell. A diferència d'Artur Mas, que va declarar imputat pel 9-N quan era president de la Generalitat, Carme Forcadell no ha respost ni tan sols les preguntes de la jutge.

A la sortida, a passos perduts, abans de sortir per la porta principal del TSJC, Forcadell s'ha trobat amb els periodistes de tribunals que esperaven conèixer algun detall de la declaració. "Com ha anat presidenta?", ha llançat a l'aire un dels redactors. "Bé, molt bé", ha respost ella amb un somriure relaxat.
Dilluns, la mesa

Dilluns, la jutgessa Maria Eugènia Alegret ha citat a declarar com a testimonis tres dels membres de la mesa del Parlament. Josep Maria Espejo-Saavedra de Ciutadans, David Pérez del PSC i Joan Josep Nuet de Catalunya Sí que es pot declararan a partir de dos quarts de deu del matí al Tribunal Superior de Justícia.

Font: El Nacional.cat