dissabte, 17 de desembre de 2016

A posar-nos les piles, que ho tenim a tocar...

ENQUESTA A EL PERIÓDICO

Tots tenim clar que les enquestes no sempre enllacen amb el que passa després. EN tenim clara mostra en eleccions passades ben properes, tan aquí com a altres països.
Però tenint en compte la tendència d'un diari com El Periòdico, que no és precisament sobiranista, crida encara més l'atenció.

L'enquesta és del GESOP i surt publicada a El Periódico. No cal parlar de la lectura que en fan des del diari, però si mirem els números tenim material per a treballar els propers mesos. Hi deixem l'enllaç al mateix diari que la publica per si és d'interés.Com a explicació dels resultats ens fixarem amb la lectura i interpretació que dona Vilaweb:

Una nova enquesta, publicada pel diari El Periódico, dóna una victòria clara al ‘sí’ a la independència en cas de celebrar-se un referèndum. Els partidaris de la ruptura amb l’estat espanyol aconseguirien el 48,9% dels vots, en canvi, els contraris només tindrien el 40,3% dels suports.

A més, l’enquesta detalla que un 84,6% de la població està a favor de la celebració d’una consulta, tan sols el 13,8% no aniria a votar si es convoqués. D’altra banda la celebració d’un referèndum unilateral (RUI) també té un suport majoritari entre els enquestats (49,6%).

La via unilateral
El diari desgrana el suport per partits en cas de fer-se un RUI. En aquest sentit, la CUP (92,3%) i ERC (92,2%) són els partits que es decanten més per la unilateralitat. Els segueixen el PDECAT (75,4%) i En comú Podem (60,6%).

Si el RUI tira endavant, l’enquesta mostra que prop de dos terços de l’electorat probablement hi participaria. Un 52,8% votaria segur i un 11,5% molt probablement.