dijous, 22 de desembre del 2016

Campanya Referèndum

Diferents sensibilitats de l’esquerra 
sumen forces per guanyar 
la República catalana
Esquerres per la Independència va presentar aquest  ahir dimecres, 21 de desembre, la seva nova campanya en favor del referèndum i de la República Catalana. 200 persones van omplir la sala d’actes de les Cotxeres de Sants, que es va fer petita, per escoltar l’antropòleg Manuel Delgado, la professora d’Economia de la UB Elisenda Paluzié i el membre del secretariat de l’ANC Antonio Baños. Entre les presents hi havia representants d’ERC, la CUP, Poble Lliure, el SEPC, l’ANC, Feministes per la Independència, Constituents per la Ruptura, Guanyem Badalona, L’Aurora, CIEMEN, Intersindical – CSC, les JERC, Procés Constituent, Sindicalistes per la independència i la República Catalana (CCOO), membres d’EUiA i d’ICV i moltes altres més organitzacions polítiques i socials.

Aina Delgado, membre de la plataforma, va fer un repàs de la feina feta per Esquerres per la Independència en períodes anteriors i va explicar el contingut de la campanya: mobilització, referèndum i República, els tres eixos indestriables que es treballaran. Aina Delgado va deixar ben clar que la independència «ha de ser el mitjà per construir una societat on les esquerres siguin hegemòniques» i va advertir que «ningú s’atreveixi a fer un pas enrere en el referèndum».

L’antropòleg Manuel Delgado va assegurar que l’Estat prohibirà el referèndum i que aleshores serà el moment de sortir al carrer massivament per fer la independència. Va ressaltar la mobilització ciutadana dels últims anys. Optimista, va opinar que molta gent que no pertany al món independentista també s’hi apuntaran perquè «aviat el que hi haurà en joc no serà la independència, serà la democràcia, i al carrer ens hi trobarem els de sempre». Declarat federalista, Delgado va afirmar que aquesta és “l’opció més llunyana”. I va recordar un poema de Rafael Alberti: «Catalanes, yo os saludo; viva vuestra independencia!».

Elisenda Paluzié, per la seva part, va defensar aferrissadament el referèndum perquè és «la via principal dels pobles independitzats», per això va demanar començar ja la campanya pel sí. Va afirmar que «la independència és més necessària que mai si no volem que la nostra societat avanci», va demanar aprendre dels errors i va assegurar que «el 85% del poble català vol fer el referèndum. És una dada espectacular. I gairebé dues terceres parts diuen que anirien a votar si no fos pactat».

En el seu torn, Antonio Baños va començar afirmant amb rotunditat que «el procés català és un procés revolucionari perquè anem determinats i segurs de la victòria». Va exposar que Catalunya ha de deixar de mirar «cap a la Meseta» i reubicar-se al món sent «una República mediterrània que fa política exterior des d’aquesta perspectiva». L’objectiu que tenim és «crear un espai nou, no dominar l’existent», va sentenciar.