dimarts, 22 de novembre del 2016

Quan el cinisme es fa virtut


El tripartit borbònic s'equivoca

PP, PSOE i Ciutadans s'han lligat, esquena per esquena, per defensar, com sigui i a costa del que sigui, les velles estructures del règim del 78. Tots tres partits han conformat un magma indistingible, que tant serveix per aplicar les retallades de Brussel·les com per enviar Francesc Homs a judici. Tant se val, tot és poc quan es tracta de què tot continuï igual i manegat pels mateixos.

Però és cert, tal i com han dit els presidents Puigdemont i Mas, que aquest dimarts el parlamentarisme espanyol ha escrit una pàgina vergonyosa que algun dia estaran en disposició moral de lamentar. El cas de l'exjutge Santi Vidal, inhabilitat per escriure les seves idees polítiques en un paper, i de Francesc Homs, a qui s'envia a la banqueta per acomplir un mandat electoral equival, inevitablement, a deixar fora del sistema dos milions llargs de ciutadans de Catalunya. De cop, el tripartit borbònic ha deixat fora del sistema una majoria llarga dels diputats del Parlament de Catalunya i, òbviament, als electors a qui representen.

"A Espanya ningú no va als jutjats per les seves idees", va haver de mentir Rajoy contra d'un jutge honest i compromès amb la seva societat. Essent conscient, sens dubte, que ja només parla per a una petita minoria de ciutadans d'aquest país. Pensen que encara que hagin perdut els catalans, conservaran Catalunya. I s'equivoquen, com passa sovint en la seva història.

Salvador Cot
Periodista
Font: El Món.cat