divendres, 7 d’octubre del 2016

Al món ens miren...

El referèndum al setembre i el TC, 
a la premsa internacional




Com ja comença a ser habitual, el procés català i el referèndum continuen fent la volta al món. Aquesta vegada ha estat lavotació del Parlament pel referèndum vinculant. La premsa internacional destaca, sobretot, que l'objectiu del Govern tirarà endavant "incrementant les tensions amb el govern espanyol".

Així ho explica Reuters, que titlla de "mal de cap" per a Espanya aquesta situació en què Mariano Rajoy ha mostrat reiteradament la seva negativa, però subratlla que el president Carles Puigdemont ja va deixar clar que faria el referèndum sí o sí, tant si l'Estat el vol pactar, com si no ho vol fer.

La Stampa també destaca que el Parlament va votar 'sí' a la celebració del referèndum en menys d'un any, tant si Espanya hi negocia com si no. El rotatiu italià es fixa que Ciutadans, el PSC i el PP no van voler votar.

El servei de radiodifusió alemany Deutsche Welle posa sobre la taula que "una de les regions més riques d'Espanya ha lluitat en diverses ocasions pel seu dret a la separació", així com que aquesta vegada el president "s'ha compromès a procedir, inclòs sense la benedicció del govern espanyol".

"Enmig de les creixents tensions amb el govern central sobre si la regió pot trencar legalment, el Parlament ha votat a favor de portar a terme un referèndum per la independència el proper setembre". Així ho explica el Voice of America que, com Reuters, el bateja de "mal de cap", i recorda que una sisena part de la població espanyola viu a Catalunya.
Els càrrecs penals del TC

La petició del Tribunal Constitucional (TC) perquè la Fiscalia actuï penalment contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, tampoc no ha passat desapercebuda per la premsa internacional.

Reuters posa en relleu que, ja a l'agost, el govern espanyol va demanar al TC que anul·lés la resolució independentista del Parlament i que aquest dijous ja va demanar que s'actués penalment contra Forcadell per haver permès el vot de les conclusions del procés constituent. 

El rotatiu britànic The Journal centra la seva mirada en aquest aspecte i destaca que tant el TC com el Suprem han obert causes contra dos polítics catalans "per presumptament desobeir ordres judicials". També subratlla que l'expresident Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau ja s'enfronten a un judici per haver permès la celebració del 9-N.

En aquesta mateixa línia, La Stampa avisa que el més probable és que aquesta situació "sigui disputada pels tribunals espanyols, començant per la Constitució" i afegeix que tot plegat "deriva d'un moviment ja suspès pel màxim òrgan de la justícia espanyola"

Font: El Nacional.cat