dimecres, 19 de setembre del 2012

El dia després (15) - 2


RECULL DE PREMSA. 19 SETEMBRE 2012 - 2
Secretariat Nacional de l'ANC-Comunicació
Dolors Marin Tuyà. dolorsmt@assemblea.cat


Cop de porta de Rajoy al pacte fiscal
'No estic d'acord amb el concert econòmic que proposen', diu el president espanyol, la vigília de la reunió amb Artur Mas · Es presenta com a garant de la constitució
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha deixat clar a la sessió de control del congrés que no acceptava el pacte fiscal en la línia del concert econòmic. I ho ha dit ben clarament avui, vigília de la reunió amb el president de la Generalitat.
Artur Mas ja sap, doncs, que va a Madrid a reunir-se amb un Rajoy que acaba de fer un cop de porta a la proposta aprovada per la majoria del Parlament de Catalunya. 'No estic d'acord amb el concert econòmic que proposen. No és el moment de sortir amb més dificultats i inestabilitat.'
Rajoy ha respost d'aquesta manera una pregunta de Pere Macias, diputat de CiU al congrés, i s'ha negat a valorar la manifestació de la Diada, per més que li ho han demanat tant Macias com la diputada d'UPyD Rosa Díez. S'ha limitat a dir que els manifestants havien exercit un dret, però que ell no estava gens d'acord amb el missatge de la mobilització.
També ha enviat un missatge a Artur Mas: 'Els representants polítics tenim un plus de responsabilitat i hem de tenir cura de què fem, què diem i on anem. I si ens equivoquem, o ens excedim, no ens hem de deixar arrossegar pels esdeveniments. Un bon governant ha de tenir personalitat i ha d'actuar amb responsabilitat.' I s'ha presentat com a garant de la constitució i de les lleis.
Més encara: 'El problema més important de Catalunya és la desocupació, el dèficit, el deute i la manca de liquiditat. No en pot donar la culpa als altres'.
Una reunió decisiva
Pel govern català, la reunió de demà és decisiva. 'No hi ha res que els pugui venir de nou, i esperem decisions. La posició del govern i del parlament ha estat fixada públicament. La reunió és decisiva per això, perquè esperem que es concretin decisions. És una reunió que té una transcendència', va dir ahir el portaveu, Francesc Homs.
http://www.vilaweb.cat/noticia/4041259/20120919/cop-porta-rajoy-pacte-fiscal.html 
 
 
 
Rajoy a CiU: “No estic d'acord amb el model de concert econòmic que proposen”
El president espanyol respon en la sessió de control que aquest no és el moment de crear més problemes
Rajoy assegura “els catalans tenen molts problemes, com els ciutadans d'altres comunitats, i no es pot donar les culpes als altres”
Garanteix, davant les aspiracions secessionistes de Catalunya, que en tot moment farà complir la Constitució i les lleis
19/09/12 09:39 - MADRID - REDACCIÓ


Així doncs, preguntat sobre la manifestació del passat 11 de setembre a Barcelona i el malestar dels catalans respecte el tracte que reben d'Espanya, Rajoy ha asseverat que la manifestació “va suposar l'exercici d'un dret constitucional”, tot i que no comparteix el lema de la capçalera. I tot seguit ha afegit que aquest no és el moment de crear més problemes. “Els representants polítics tenen un plus de responsabilitat i si les coses se'ns escapen de les mans no podem veure'ns desbordats pels esdeveniments”, ha sentenciat.El president espanyol, Mariano Rajoy, ho ha deixat clar: “No estic d'acord amb el model de concert econòmic que vostès plantegen”. D'aquesta manera responia al diputat convergent, Pere Macias, durant la sessió de control al govern espanyol, i un dia abans de reunir-se al Palau de la Moncloa amb el president de la Generalitat, Artur Mas.

Al seu entendre, “els catalans tenen molts problemes, com els ciutadans d'altres comunitats, i no es pot donar les culpes als altres”. En aquesta línia, el president espanyol ha garantit avui davant les propostes independentistes a Catalunya que ell farà guardar la Constitució i les lleis.
Concretament, i en resposta a una pregunta de la diputada d'UPyD, Rosa Díez, preocupada per les aspiracions secessionistes de Catalunya, Rajoy li ha demanat que no tingui cap dubte sobre això perquè la resposta davant d'això és clara: la Constitució i les lleis. “Jo, com a president del govern, m'he compromès a guardar i fer guardar la Constitució i les lleis, i així ho faré si és procedent fer”, ha recalcat.
Rajoy respon a la marxa per l'estat propi amb "la Constitució i les lleis"
UPyD insta el govern espanyol a dissoldre l'autogovern català si ho creu necessari
JOAN RUSIÑOL Madrid | Actualitzada el 19/09/2012 09:32
Mariano Rajoy ha provat fins ara de no mullar-se a l'hora de respondre a la massiva manifestació a favor de la independència del dia 11 de setembre al centre de Barcelona. Aquest dimecres, però, a la sessió de control al Congrés, ha avisat: la seva resposta és la defensa de "la Constitució i les lleis". Responent a la portaveu d'UPyD, Rosa Díez, Rajoy ha recordat que ell es va comprometre a vetllar pel seu compliment quan va prendre possessió del càrrec.
Díez ha tornat a fer un discurs molt més dur que el del govern espanyol. Ha instat Rajoy a frenar el "nacionalisme identitari excloent" que prioritza "la tribú enfront del ciutadà". Ha reclamat al president espanyol, que digui clar que el rescat de les finances catalanes "tindrà condicions econòmiques i polítiques" i que no acceptarà el "xantatge" de la Generalitat. Per això, per defensar "la unitat d'Espanya" creu que la Moncloa ha de fer servir, si cal, l'article 155 de la Constitució que permet dissoldre l'autogovern.
Redacció | Actualitzat el 19/09/2012 a les 09:34h
Mariano Rajoy ja avisa Artur Mas: «La resposta és a la Constitució»
Just un dia abans de la trobada entre ambdós presidents, en què el català li plantejarà la demanda del pacte fiscal, li recorda que va jurar "fer guardar la Constitució i les lleis"
 Mas i Rajoy, en una trobada prèvia a la Moncloa.
Cap predisposició al diàleg. Aquesta és la carta que avui ha decidit jugar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, just el dia abans de la reunió sobre el pacte fiscal que ha de mantenir amb Artur Mas. "No estic d'acord amb el concert econòmic que vostès plantegen", ja ha avisat a Mas. I, per prevenir-lo sobre alguna altra possible demanda que li pugui fer, ha sentenciat: "La resposta és a la Constitució." Així, de retruc, també ha avisat el milió i mig de catalans que la setmana passada es van manifestar a favor de la independència de Catalunya: "El que no es pot fer ara és llançar la culpa als demés de tot el que passa, i generar inestabilitat política amb decisions equivocades."
A la reunió -que la part catalana analitza com a "clau" i que la part espanyola circumscriu en la ronda de reunions que Rajoy manté amb els presidents autonòmics-, el president del govern espanyol hi anirà amb el següent missatge, segons que ha explicat avui en una compareixença oficial al Congrés: "Aquest no és el moment per a crear més problemes d'inestabilitat política."
"No es pot generar inestabilitat política prenent decisions equivocades. El pitjor de tot és entossudir-se en l'error", ha reblat, recordant que es va comprometre "a complir i fer complir la Constitució i les lleis", i que "així ho farà".
Responent a una pregunta del diputat de CiU Pere Macias, en què li preguntava com valorava la manifestació de la Diada, ha raonat: "Els representants polítics tenim un plus de responsabilitat, i si ens equivoquem o ens excedim, i si les coses se'ns escapen de les mans, no ens hem de deixar arrossegar."
19/09/2012    09:37  h.
Cop de porta de Rajoy al pacte fiscal
A la vigília de la trobada amb Mas, el president del govern espanyol deixa clar "no està d'acord amb la proposta" i aconsella a CiU que “no es deixi arrossegar pels esdeveniments” 
A la vigília de la reunió entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, per parlar del pacte fiscal, aquest ja ha tancat la porta a qualsevol possibilitat d’entesa: “No estic d’acord amb el concert econòmic”, ha dit en sessió de control al congrés dels diputats en resposta a una pregunta del diputat de CiU, Pere Macias. I ha recordat que no va ser votat pel PP.
Preguntat també per les reivindicacions d’independència catalanes i per la manifestació de l’Onze de Setembre, de la qual fins ara Rajoy n’havia mantingut absolut silenci, el líder del PP ha assegurat que la resposta a tot intent de separació sempre serà “la Constitució i les lleis” i com a president del govern espanyol la seva obligació és fer-les complir.
Rajoy dóna consells a CiU
Rajoy també ha aprofitat la pregunta de Macias per donar consells a CiU i al president de la Generalitat: “Els responsables polítics tenim un plus de responsabilitat i si les coses se’ns escapen de les mans”, ha dit en referència a la manifestació, “no ens podem deixar arrossegar pels esdeveniments i després entossudir-nos en l’error”. “Tampoc no podem donar la culpa de tot als altres, ni aferrar-nos a una ideologia, hem de treballar junts per solucionar el problema dels catalans i dels espanyols”, ha afegit.
El diputat convergent ha recordat a Rajoy que “ningú pot donar lliçons a CiU de comportament responsable respecte la crisi”, ha explicat al president espanyol que hi ha molts catalans farts del tracte que reben de l’Estat  i que a diferència d'altres comunitats es queixen “amb respecte, sense violència i amb il•lusió pel futur” i ha citat la frase del seleccionador de futbol espanyol, Vicente del Bosque – “cada poble ha de ser lliure d’escollir el seu futur”- frase que ha aixecat els aplaudiments d'una part de l’hemicicle.
A 24 HORAS DEL ENCUENTRO EN MONCLOA
Rajoy avisa a Mas: "Si las cosas se nos van de las manos no debemos arrastrarnos"
El presidente señala que no apoya un concierto económico para Catalunya y saca a relucir los derechos constitucionales para valorar la manifestación de la Diada y la deriva independentista
Política | 19/09/2012 - 08:59h
LUIS B. GARCÍA Barcelona 
El presidente del Gobierno, Mariano Rajoy, se ha pronunciado este miércoles sobre la masiva manifestación independentista celebrada en Barcelona con motivo de la Diada en el Pleno del Congreso, a instancias de los portavoces de CiU y de UPyD, Pere Macies en sustitución de Josep Antoni Duran y Rosa Díez, respectivamente. En la antesala de la reunión con el president Mas, el presidente Rajoy ha manifestado que no apoya un concierto económico para Catalunya, ha sacado a relucir los derechos constitucionales para valorar la manifestación y la deriva independentista y ha advertido al jefe del Ejecutivo catalán que "si las cosas se nos van de las manos no debemos arrastrarnos por los acontecimiento", porque "lo peor es empecinarse en el error", ha sentenciado.
A pregunta de CiU sobre la manifestación, la respuesta inicial de Rajoy ha sido muy escueta: "La manifestación es el ejercicio de un derecho que está en la Constitución y no puedo decirle más pese a que no estoy de acuerdo con las reivindicaciones". 
Pero CiU, en voz del diputado Pere Macies, le ha recordado el apoyo que le han prestado en la Cámara Baja los nacionalistas catalanes y algunas declaraciones llamativas en favor de la libertad de los pueblos, como las del entrenador de la selección española de fútbol. Y aquí, el jefe del Ejecutivo español ha sido más explícito: "Se ha hablado de concierto económico que plantean algunos diputados catalanes... No estoy de acuerdo, el modelo de financiación no contó con mi voto pero sí por la Generalitat".
La advertencia, hacia el partido nacionalista y su máximo dirigente, Artur Mas, vino después y fue muy clara: "Este no es el momento para la polémica y la inestabilidad política. Los representantes políticos tenemos un plus de responsabilidad, tenemos que cuidar lo que decimos y adónde vamos y, si las cosas se nos van de las manos, no debemos arrastrarnos por los acontecimientos". Y aleccionó: "Los gobernantes debemos tener personalidad, y lo peor es empecinarse en el error. Ahora se trata de colaborar en aras de un interés general y no de una ideología".
Minutos antes se produjo la pregunta de UPyD: "Qué va a hacer el Gobierno de España para evitar que el gobierno de Catalunya utilice el dinero del fondo de liquidez para financiar proyectos independentistas?" Rajoy ha señalado que hay autonomías que tienen problemas de liquidez sobre los que el Gobierno está trabajando porque "no podemos permitir que una autonomía no tenga acceso al crédito".
Así el presidente ha recordado la línea de créditoi ICO que el Ejecutivo español puso a disposición de los gobiernos autonómicos para el pago de facturas atrasadas a proveedores, un instrumento que hoy se sustituye por el fondo de liquidez. El presidente ha detallado sus objetivos y ha calmado a Rosa Díez: "No tenga usted ninguna preocupación con el asunto que me ha trasladado"
Pero Díez cree que hay elementos de preocupación por un nacionalismo excluyente, que "valora a la tribu por delante del ciudadano" y pone en peligro la coesión de España. Esto, "requiere una respuesta clara y directa", según la dirigente, y le ha pedido que le traslade a Mas que una democracia que se respete a sí misma "no aceptará un diálogo chantajista ni que con el dinero de los españoles se financien proyectos independentistas mientras se recortan hospitales y servicios y se siguen burlando sentencias constitucionales". Díez le ha mostrado su apoyo para defender el derecho de todos los ciudadanos.
En la sucesiva respuesta, Rajoy ha señalado simplemente dos cosas: la mayor reforma en materia de control de gasto público es la de la Constitución, que establece un techo de déficit. Pero le ha asegurado que mientras existan los problemas de liquidez, "yo debo preocuparme por la suerte de las comunidades autónomas".
Respecto al resto de sus preocupaciones, el presidente ha respondido con la Constitución: Yo me he comprometido a guardar y a hacer guardar la Constitución", ha señalado, arrancando un ténue aplauso de su bancada.