dissabte, 7 de novembre del 2015

Setmana del 9 al 14 de novembre de 2015

 DILLUNS 9 DE NOVEMBRE 

 Hi haurà la 1ª Votació al Parlament per designar el President de la Generalitat
Tots els debats, paradoxalment, tindran lloc en un dia d'especial simbolisme per a l'independentisme, el 9 de novembre, coincidint amb el primer aniversari del procés participatiu promogut pel llavors Govern de CiU amb el suport d'ERC, la CUP i, fins i tot, d'ICV-EUiA.

En paral·lel, durant aquest període, Junts pel Sí (JxSí) i la CUP han consensuat una resolució d'inici del procés constituent que també es durà a votació dilluns, al matí.

A les 10 del matí de dilluns començarà la sessió plenària que debatrà el text 
 que oficialitzarà l'inici del procés constituent català, que declararà nul·les les sentències del Tribunal Constitucional espanyol (TC) i que menarà el Parlament a dirigir-se oficialment a les capitals europees per notificar-los aquest acord. La resolució comptarà amb els 62 vots favorables de JxSí i els 10 de la CUP, projectant una majoria de 72 vots sobre un total de 135, és a dir, una majoria d'un 53%.

En
quest mateix ple també es votarà la resolució de CSQP per instar el Parlament a reclamar un referèndum pactat a les noves Corts espanyoles que sorgiran dels comicis del 20 de desembre.

I, al ser festiu a la ciutat de Madrid,  els principals estaments oficials no tindran capacitat de reacció immediata.

El debat d'investidura

Un cop el Parlament de Catalunya ja hagi encetat formalment el procés de desconnexió d'Espanya, a les 5 de la tarda  tindrà lloc l'inici del debat d'investidura. El candidat de JxSí, Artur Mas, exposarà davant la cambra els motius pels quals vol ser president i quin programa de govern està disposat a executar, sense limitació de temps. Quan acabi, el ple se suspendrà fins l'endemà, dimarts.

EL DIMARTS 10 DE NOVEMBRE

Serà el dia en què els diversos grups parlamentaris podran posicionar-se sobre el futur president, durant un lapse de temps de 30 minuts. Mas els podrà respondre individualment o en bloc, i els grups tindran dret a replicar-lo.

Un cop finalitzat el debat es passarà a la votació, en què Mas haurà d'aconseguir un mínim de 68 vots, que configuren la majoria absoluta de la cambra. JxSí en té 62, motiu pel qual en necessitaria sis de la CUP. Si no es dóna aquest supòsit, dijous hi haurà una segona votació.

Paral·lelament, es preveu que aquest mateix dimarts el Consell d'Estat recomani al govern espanyol que recorri la resolució independentista al TC, i que el consell de ministres es reuneixi de forma extraordinària per fer-ho.

DIMECRES 11 DE NOVEMBRE

 Tindrà lloc l'anul·lació de la declaració d'inici del procés constituent, segons diversos mitjans espanyols.


DIJOUS 12 DE NOVEMBRE

Si Mas ha obtingut els vots suficients per ser president, el dijous 12 ja podria prendre possessió del càrrec, nomenar govern el divendres 13 de novembre i que tot plegat ja fos operatiu a partir de dissabte, dia 14.

Aquest nou executiu hauria d'implementar la resolució independentista aprovada dilluns i, presumiblement, ja suspesa pel TC.

...o segona votació

Si Mas no aconsegueix els sis vots de la CUP en la primera votació, el Parlament en celebrarà una segona el dijous, dia 12. En aquest escenari, el candidat de JxSí en té prou amb la majoria simple per ser escollit.(Més vots afirmatius que negatius.)

JxSí compta amb 62 vots, mentre que la suma de C's (25), PSC (16), PPC (11) i CSQP (11) dóna un resultat total de 63 escons. Per tant, ni que la CUP s'abstingués, el resultat seria de 62 vots favorables i 63 de contraris. Mas, doncs, tampoc no seria president.

En aquest context, hauria d'haver-hi dos diputats cupaires que es pronunciessin a favor de Mas, amb la qual cosa la votació donaria un resultat de 64-63. Mas podria ser investit president divendres i dissabte nomenar govern.

Temps fins al 9 de gener

Si cap d'aquests supòsits no es materialitza, hi ha temps fins el 9 de gener perquè la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, torni a sotmetre a votació dels diputats qui ha de liderar el proper executiu català. Que tant podria ser Mas com algun dels altres diputats de la cambra. Per exemple, si C's, PSC i PPC arribéssin a consensuar un nom i li'l proposessin, seria aquest diputat el que se sotmetria a votació.

Durant tot aquests mesos, i amb la campanya electoral espanyola ja en dansa -començarà el divendres 4- la majoria parlamentària de JxSí i la CUP podria anar aprovant lleis per fer efectiva la desconnexió i, en paral·lel, mirar de trobar una fórmula de consens per investir el futur president català.

De fet, si els 72 parlamentaris independentistes no accepten la resolució del TC i continuen legislant sense obeir-lo, la legalitat espanyola hauria d'actuar directament en contra d'ells. Un escenari, aquest, en què serien els representants directes dels ciutadans els que assumirien l'hipotètic cost jurídicopolític de la desconnexió.