dilluns, 9 de novembre del 2015

Debat d'investidura 9.11.2015


Mas es reivindica davant la CUP:
 "Sense sortir de port, quedem aturats"

Reclama abandonar "apriorismes" i "condicions prèvies". Planteja una legislatura en que "transiti de l'autonomia a l'Estat, amb cada dia menys autonomia i cada dia més Estat". Veu "elemental" que hi hagi un govern "definitivament constituït"





Junts pel Sí (JxSí) va guanyar els comicis del 27 de setembre, sí. Però al seu candidat a la presidència, Artur Mas, li falten un grapat de diputats per poder continuar encapçalant l'executiu. L'executiu que ha de fer efectiva la desconnexió. I, amb el procés constituent ja en marxa, només pot aspirar a aconseguir-los de la CUP. Formació que, ara per ara, s'hi nega en rodó. "El repte és gegantí i la tasca, immensa. No sobra ningú. Ho repeteixo: no sobra ningú", ha dit Mas alt i clar. En aquell moment, els deu diputats de la CUP han alçat la mirada dels seus mòbils i llibretes i s'han mirat de reüll. Murris. Sabedors que tenen la paella pel mànec. Sense donar cap pista de quina estratègia segueixen o seguiran.

El president en funcions de la Generalitat i candidat a la reelecció s'ha esmerçat de valent en convèncer la formació de l'esquerra independentista que ha de ser ell el president de la desconnexió. "Cal gestionar l'autonomia i construir l'Estat, precisament per deixar enrere l'autonomia", ha assegurat. "Aquesta legislatura ha de servir per transitar de l'autonomia a l'Estat, tenint cada dia menys autonomia i cada dia més Estat", ha resumit.


I és que, des del seu punt de vista, que Catalunya tingués un poder executiu formalment constituït ja aquesta mateixa setmana, liderat per ell, serviria perquè el procés constituent agafés encara més "velocitat". I, tot plegat, amb una data de caducitat molt marcada: estiu del 2017. "Sense sortir de port, quedem atracats, immòbils, aturats", els ha retret. "Un preu massa alt després d'haver-nos preparat a fons per a la travessia, i després d'haver rebut un mandat clar sobre el rumb a seguir", hi ha afegit.



Mas, en els últims compassos de la seva intervenció, s'ha dirigit exclusivament a la majoria parlamentària de 72 diputats que conformen JxSí i la CUP. I en termes força durs. "De la majoria depèn que no hi hagi bloqueig ni pèrdua innecessària de temps per iniciar el procés que ha de portar a l'Estat català", ha assegurat. "Una arrencada tan potent de legislatura requereix un Govern a l'alçada dels reptes que ens hem marcat", encara hi ha afegit.

Tot amb tot, Mas encara no ha cremat totes les naus. "Sense investidura no hi ha Govern definitiu i, conseqüentment, el procés queda encallat. Almenys, durant un temps", ha reconegut. Si més no teòricament, hi ha temps fins al 9 de gener per definir el nou executiu. Si la CUP no el vota aquesta setmana, els negociadors poden continuar asseguts a la taula, mirant de trobar el "desllorigador" que reclama l'esquerra independentista.
"Sense apriorismes" 

Mas ha insistit, un cop més, en la necessitat que canviïn d'actitud. Dirigint-se formalment a l'Estat espanyol, a qui li reclama que negociï un referèndum legal, ha deixat anar: "Per entrar en raó, cal que tothom ho vulgui, sense apriorismes, sense condicions prèvies. I sempre a partir dels mandats democràtics rebuts a les urnes, autèntica font de legitimitat." Un missatge dirigit formalment a Rajoy, però que ben bé podria haver anat dirigit a Gabriel.




Text: Bernat Ferrer
Periodista : El Mon
Foto: El Mon

Transcripció integre del discurs d'investidura 9.11.2015