.I ara, què? És la gran pregunta que es fa tothom. Amb el procés en temps mort per una durada incerta, s'obren pocs escenaris. Però el temps apressa, i el mateix Artur Mas ha demanat "que això es resolgui en els propers dies, en un sentit o en un altre". És a dir, o arribar a un acord, o convocar eleccions.
Un acord abans del 9 de gener
Si hi ha un acord entre Junts pel Sí i la CUP, en principi aquest no arribarà fins com a mínim el 29 de novembre, dia en què la CUP ha convocat una "jornada de debat nacional" sobre la investidura del president o presidenta. Això no treu que des d'avui mateix, la CUP i Junts pel Sí puguin reprendre les converses, si bé Artur Mas ha deixat clar que JxSí ja ha fet un gest important, i ara és el torn de la CUP. Per tant, és la CUP qui hauria de moure fitxa, segons el president en funcions i candidat a la presidència. Si ERC ha insinuat que estaria disposada a canviar el candidat per tal d'arribar a un acord i poder formar govern immediatament, CDC no té la més mínima intenció de renunciar a Artur Mas. Que ell sigui president és la condició irrenunciable per a qualsevol acord amb la CUP. Si hi hagués acord, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, hauria de convocar un nou debat d'investidura i tornar a votar abans del 9 de gener.
Noves eleccions
Si la CUP manté inalterable el veto a Artur Mas, i JxSí no proposa un candidat alternatiu, la llei estableix que, transcorreguts dos mesos des de la celebració del primer debat d'investidura, el 9 de novembre, el Parlament queda dissolt automàticament i s'han de convocar noves eleccions. Això passaria el 9 de gener de 2016. Els comicis s'hauran de celebrar entre els 40 i els 60 dies després de la signatura de la convocatòria per part del president en funcions. Per tant, les noves eleccions haurien de ser durant el mes de març de 2016. Ara bé, en quines condicions es presentaria l'independentisme a aquestes noves eleccions? Junts pel Sí no es reedita a Madrid el 20D, ERC i CDC van per separat al Congrés i al Senat. Sembla difícil que la coalició es pugui reeditar novament a Catalunya, sobretot tenint en compte que les eleccions ja no podran tenir un caràcter plebiscitari, seran unes eleccions corrents.
Un govern sense marge
El president en funcions no té marge de maniobra des de l'executiu. Fins que el Parlament es dissolgui automàticament el 9 de gener de 2016, si abans no hi ha hagut acord d'investidura, Mas no pot plantejar ni una moció de confiança ni convocar noves eleccions. El Parlament, per la seva banda, tampoc no pot plantejar una moció de censura.
Gemma Aguilera
Periodista
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada