El Pacte Nacional pel Referèndum
vol fer visibles el suports internacionals
en un acte al maig
El Pacte Nacional pel Referèndum vol donar un “accent internacional” a l'acte que té previst fer el mes de maig. Així ho ha explicat el coordinador del pacte, Joan Ignasi Elena, en una entrevista al 3/24. Elena ha explicat que aquest acte encara no té format, però que serà, junt amb la recollida de signatures prevista per Sant Jordi, la mobilització més destacada per donar visibilitat al suport que té el referèndum.
Elena s'ha referit al ressò internacional del procés i ha comparat la reacció dels partits contraris al referèndum amb “un nen petit que tanca els ulls pensant que així el problema desapareix”. A més, ha assegurat que el dret a decidir és “la nova centralitat del catalanisme polític” i ha remarcat la “pluralitat” de la mesa del pacte.
Joan Ignasi Elena, exdirigent socialista, també s'ha referit a la posició del PSC respecte a aquesta qüestió. Elena creu que la posició del PSC “no respon” al que pensa “la majoria del seu electorat”, ja que la majoria creu que “la solució és el referèndum”.
El coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum també ha explicat quina rebuda tenen quan van a altres llocs de l'Estat a fer pedagogia del Referèndum. “Es queden bastant parats”, ha assegurat Elena, perquè vinculen el Pacte pel Referèndum al “sí a la independència”.
Preguntat sobre Fillon, que en una entrevista radiofònica va dir que li xocava que es negui el dret a decidir a tot un poble i que posteriorment va matisar que un referèndum hauria de celebrar-se d'acord amb la Constitució, ha valorat: “Suposo que hi haurà hagut les trucades oportunes”.
Elena ha assegurat que votants de tots els partits volen un referèndum, “fins i tot els votants de Cs”, perquè reconeixen que la manera de desencallar la situació és votant, i ha acusat els partits que ho rebutgen de tenir una actitud pueril.
És legal
Segons l'exdiputat socialista, “la Constitució permetria celebrar aquest referèndum”, i ha titllat de fal·làcia que es digui el contrari des de l'executiu que lidera Mariano Rajoy. “El govern ho pot fer en l'àmbit de tot l'Estat espanyol o en l'àmbit d'un territori concret. Aquesta consulta no seria vinculant però permetria saber i conèixer l'opinió dels ciutadans”, com va ocórrer amb el Brexit al Regne Unit, ha comparat.
En el cas britànic, un tribunal va dictaminar que el referèndum no era suficient per activar la sortida de la Unió Europea ja que va considerar que era potestat del Parlament de Westminster, on “la majoria dels diputats, entre ells molts que estaven en contra del Brexit, van votar al seu favor” per respectar el resultat de la consulta, ha indicat Elena.
“Seria legal, és el que és convenient, és el que vol la majoria dels ciutadans i negar-ho és anar en contra dels temps”, ha resolt.
Font: El Punt Avui
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada