diumenge, 19 de febrer del 2017

El món ens mira

Ressó internacional de la marxa
 CASA NOSTRA ÉS CASA VOSTRA
La mobilització multitudinària que va tenir lloc ahir pels carrers de Barcelona, la qual ha aplegat més de 160.000 persones, ha cridat la atenció de la premsa internacional, especialment l'europea. Molts mitjans s’han fet ressò de les xifres d’assistents i de com s’ha desenvolupat la marxa organitzada per l’organització “Casa Nostra, Casa Vostra”. Mentre a la Unió Europea hi ha un debat per la forta presència de corrents xenòfobs a França, i també a Holanda i Alemanya, a Catalunya la manifestació s'ha expressat en sentit contrari.

França

A França, són diversos els mitjans que s’han fet ressò de la notícia. Le Figaro destaca en el seu titular que 160.000 persones s’han manifestat a Barcelona “per la recepció de refugiats a Espanya”. El rotatiu francès comenta també les dades fluixes d’acollida d’Espanya, que anava a rebre uns 16.000 sol·licitants, però “fins ara només han arribat 1.100”. Per la seva banda, Le Monde veu la marxa com una manifestació “gegant” que ha volgut simbolitzar una “gran marea” de gent que ha omplert els carrers reclamant voluntat política per acollir. Altrament, l'emissora radiofònica Franceinfo posa l’accent en les declaracions de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, que qualifica com “una vergonya” l’incompliment de xifres d’acollida per part del Govern espanyol.

Alemanya

A Alemanya, Der Standard titula “Barcelona: desenes de milers reclamen rebre refugiats” i destaca que la ciutat comtal s’ha presentat a Europa, a través de l’alcaldessa Ada Colau, com “la capital internacional de la pau i els drets humans". A la mateixa notícia, el portal web derStandard.at també fa referència al procés sobiranista i explica als seus lectors que Catalunya “recau en un cos a cos permanent amb el govern centralista de Madrid”. A més, presenta el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com un dels defensors més representatius de la secessió d’Espanya.

Itàlia

A Itàlia, La Repubblica diu que la manifestació “Volem Acollir” és “el primer esdeveniment europeu important que s'ha produït en favor dels refugiats” i posa de manifest que ha estat una protesta “pacífica". El mitjà italià, igual que tots els anteriors, també remarca el baix percentatge d’acollida per part del Govern d’Espanya fins avui.

Suïssa

Des de Suïssa, la Radio Televisió del país, RTSINFO, apunta que 160.000 persones han sortit al carrer per exigir a Espanya que obri les seves portes als refugiats i que ho faci “ara”. A més, il·lustra la notícia amb un vídeo resum de més de mig minut en què es veuen diferents moments de la marxa.
Per la seva banda, Tribune de Genève obre la notícia remarcant que Barcelona “exigeix una obertura de les fronteres”. El periòdic de la ciutat de Ginebra és un dels mitjans que més aprofundeix en el tema i, fins i tot, reprodueix les paraules de Meera Zarror, refugiada siriana, que ha manifestat que les persones que fugen de Síria són “víctimes de guerra”.

Bèlgica

A Bèlgica, la Radio Televisió francòfona, RTBF, publica la notícia al seu web amb una fotografia de la Via Laietana plena a vessar. A part de les reivindicacions generals, RTBF recull que la població demana moviments a l’Estat amb caràcter immediat. 

Estats Units

La notícia ha creuat l’Atlàntic per mitjà d’Associated Press. L’agència de notícies nord-americana considera que els assistents a la manifestació han exigit al Govern “liderat pels conservadors” d’Espanya que augmenti els seus esforços en matèria d’immigració. És l’únic mitjà que, a part de la de la Guàrdia Urbana, també dóna les dades d’assistència que han publicat els organitzadors (300.000 persones) i comenta que les pancartes reivindicatives principals, les que lideraven la marxa, estaven escrites en català. 

Font: El Nacional.cat