dijous, 21 d’abril del 2016

Reflexions del President

President Puigdemont: "La flexibilització del dèficit que de forma graciosa ens concedeix el Govern no arriba ni de bon tros
 al que tenim dret per llei"

En una entrevista aquest matí a Catalunya Ràdio, el cap de l’Executiu critica que “entre els partits espanyols hi ha una curiosa unanimitat a no obrir cap porta per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya”

El cap del Govern afirma que “si la llista lliurada ahir a l’Executiu espanyol no es compleix no hi haurà un segon document”
Remarca la incapacitat dels partits espanyols per gestionar la complexitat política a diferència de Catalunya i denuncia que “el temps que es passa sense prendre decisions té un cost per als ciutadans i nosaltres exigirem que es restitueixi”
El president Puigdemont ha estat entrevistat per Mònica Terribas a El matí de Catalunya Ràdio


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha criticat aquest matí, durant una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio, l’augment de l’objectiu de dèficit per a les comunitats autònomes anunciat ahir per l’Executiu espanyol i que passa del 0,3 al 0,7 per a aquest any. El cap del Govern ha reclamat, un cop més, que s’apliqui el principi d’ordinalitat com marca la llei perquè “aquesta flexibilització que de forma graciosa ens concedeix el Govern no arriba ni de bon tros, no a allò que esperàvem, sinó al que tenim dret per llei”.

Pel cap del Govern aquest canvi d’objectiu no té per què suposar a més a més un alleugeriment de les finances de Catalunya, ja que ha recordat que tot depèn del Pla d’ajust “que vol imposar el Govern espanyol”. Ha recordat que “el ministre Montoro ha posat la directa, i ens ha amenaçat de mesures cautelars i coercitives”. “Ells controlen la caixa, i, per tant, les transferències de les bestretes que ens facin; poden decidir quan vulguin unilateralment i arbitràriament, el dia que els convingui, allò que ens vulguin descomptar”, ha denunciat.

“L’experiència amb el senyor Montoro ens fa pensar el pitjor; mai regalen res, mai donen res, mai fan cap favor, no compleixen els acords”, ha continuat dient Puigdemont, i ha afegit “històricament no han tingut mai interès que les finances de la Generalitat vagin desfogades i tinguin el tracte que la llei preveu, i no ho faran ara que tenen Europa trepitjant-los els talons perquè controlin el seu dèficit i a les portes d’unes possibles eleccions”.

Reforma del model de finançament


Sobre la reforma del model de finançament que vol dur a terme el Govern espanyol, el president ha insistit que “no ens pertoca formular cap proposta, però ens afegirem a la reforma imprescindible que ja s’havia d’haver fet”, i en aquest sentit ha assegurat que si després del Consell de Política Fiscal i Financera el Govern demana que les autonomies nomenin experts per orientar les línies d’aquesta reforma “ho farem”, i ha explicat que ja ha mantingut alguna conversa al respecte amb la presidenta de les Balears.

Trobada amb Mariano Rajoy

En el decurs de l’entrevista, el president s’ha referit a la trobada que va mantenir ahir amb el president Rajoy, una reunió, ha dit, que va ser demanada per Moncloa i a la qual ell es va mostrar disposat “per tractar de desencallar els incompliments que afecten els ciutadans”. En aquesta línia s’emmarca el document de 46 propostes que va lliurar al president espanyol i que confia, ha dit, que almenys de 44 d’elles, totes menys el referèndum i la judicialització de la política, en surti un calendari de treball per proposar acords i decisions que resolguin aquests incompliments de l’Estat i el pagament dels deutes.

En aquesta línia, el president ha criticat l’interinatge del Govern espanyol i la incapacitat dels partits de gestionar la complexitat de la política espanyola a diferència del que ha passat a Catalunya, i ha opinat que “el temps que es passa sense prendre decisions té un cost per als ciutadans i nosaltres no deixarem d’exigir que es restitueixi aquest cost”.

El president ha remarcat que si aquesta llista s’incompleix, tal i com va passar amb el document de 23 punts que va lliurar fa dos anys el president Mas al president Rajoy , “no hi haurà una segona llista amb 62 punts, perquè voldrà dir que hauran tornat a passar dos anys sense cap solució i això serà inacceptable”.

Sobre la judicialització de la política, el cap del Govern ha explicat que va demanar al president Rajoy que “en aquelles coses que perjudiquin als ciutadans no abusi del recurs de suspensió” i ha explicat que el president espanyol es va comprometre a mirar-ho. “Veurem si és així, la primera prova la tindrem amb la Llei 24/2015, d’emergència en habitatge i pobresa energètica, si la porten al Constitucional”, ha reblat.

Resolució del conflicte polític

Preguntat per la directora del programa, Mònica Terribas, sobre quina rebuda ha tingut a Moncloa la proposta de referèndum, el president de la Generalitat ha afirmat que “malgrat la voluntat del Govern i del Parlament de Catalunya de trobar una solució negociada al conflicte polític, asseure’ns a la taula i negociar un acord, no hi ha marge”.

En aquesta línia, el president ha defensat els contactes que ha mantingut les últimes setmanes amb altres líders polítics espanyols “perquè seria un irresponsable si no els rebés en ple procés cap a la independència”. “Si volem construir un acord ho hem de fer a partir del diàleg i el coneixement, i hem d’aprofitar les circumstàncies que ho afavoreixin perquè com a mínim no invoquin desconeixement”, ha dit en resposta a la pregunta de si hi havia electoralisme en aquestes trobades per part dels partits espanyols.

Tot i deixar clar que tots els líders polítics han mostrat molta voluntat d'escoltar, el president ha remarcat que “hi ha una curiosa unanimitat entre els partits espanyols de no obrir cap porta a la possibilitat de resoldre el conflicte polític que hi ha entre Catalunya i Espanya per la via de la consulta pactada, de la democràcia i del respecte a la voluntat de la majoria dels catalans”. 

govern.cat