dimarts, 5 d’abril del 2016

Ajuntaments investigats


Montse Venturós:
 «Em dec al poble i no a cap jutjat o tribunal espanyol»

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, no ha entrat a declarar aquest dimarts al Jutjat d'Instrucció número 1 de Berga, Ho ha fet defensant la seva posició com un acte de "desobediència" i "coherència". Així ho ha afirmat a les portes d'aquesta institució judicial, i davant de centenars de persones que li han donat suport; diputats, alcaldes i regidors imputats, el president de l'ANC, Jordi Sánchez, i el d'Òmnium, Jordi Cuixart. 

Venturós està investigada per un presumpte delicte electoral, després d'haver-se negat a treure l'estelada que oneja al balcó de l'Ajuntament de Berga, durant les darreres eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre i les del Congrés espanyol del 20 de desembre. En sortir de l'Ajuntament per dirigir-se als jutjats de Berga, ha estat rebuda amb aplaudiments per una cinquantena de persones, entre veïns, treballadors municipals i diputats de l'esquerra independentista.


Montse Venturós, donant explicacions de per què ha decidit no declarar | Pere Gendrau
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, estava citada aquest dimarts als jutjats de la seva població per declarar després de no retirar l'estelada del consistori durant les darreres cites electorals del 27-S i del 20-D. Però no hi ha anat. Venturós ha sortit de l'Ajuntament cap a les onze del matí, on ha rebut un aplaudiment per part de diversos treballadors municipals, i s'ha dirigit cap als jutjats. Des d'allà, davant de les portes de l'edifici, ha anunciat que no pensava declarar.

A pocs metres d'on Venturós havia de declarar, al Pavelló de Suècia de Berga, l'alcadessa ha desgranat els motius pels quals ha desobeït la convocatòria. Ho ha fet acompanyada dels diputats de la CUP al Parlament Benet Salellas, Albert Botran i Joan Garriga "Nana". També hi eren els presidents de l'ANC i d'Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. També han donat suport a Venturós els regidors dels diversos grups municipals de CDC, ERC i ICV. Uns regidors que, tal com ha explicat Venturós, també estan sent investigats per l'Audiència Nacional espanyola, ja que en les últimes hores han tingut coneixement que se'ls ha obert una carpeta arran de la moció de suport a la declaració del 9-N. 

"A qui entenc que he d'obeir o em dec és al poble, i en cap cas a cap jutjat o tribunal espanyol que pretengui jutjar-nos per apel·lar a la nostra sobirania i al dret inalienable de l'autodeterminació", ha sentenciat l'alcaldessa de Berga davant de les prop de dues-centes persones que omplien la sala on ha comparegut al costat de Benet Salellas. I és que, al seu entendre, la decisió de no despenjar l'estelada de l'Ajuntament "està totalment legitimat per unes eleccions i per les veus que s'han pronunciat els darrers anys a peu de carrer". 


No es busquen màrtirs

Preguntada pels periodistes, Montse Venturós ha negat buscar el protagonisme amb la seva acció. "No em sento Rosa Parks ni res per l'estil, al contrari, és una acció molt evident que respon als atacs frontals que l'estat espanyol està perpetrant contra l'independentisme; això no va de màrtirs ni de víctimes sinó de passos ferms cap a la independència", ha assegurat l'alcaldessa. 

La pregunta era pertinent, ja que es tracta del primer càrrec electe que desobeeix la convocatòria de la justícia enmig del que s'ha entès com procés independentista, iniciat amb el detonant de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut l'any 2010. A continuació, en el que també es pot pensar és en la possibilitat que l'alcaldessa sigui inhabilitada, a la llarga. Un extrem que, segons diu, han contemplat a l'hora de decidir com respondre a la citació. Davant d'aquest escenari, Venturós assegura que cal aplicar en la praxi política diària el "compromís" d'avançar cap a la independència. 

Eixamplar la base independentista

Per la seva banda, Benet Salellas ha qualificat el gest de Venturós d'"acte de ruptura democràtica". Aquest eix, sumat al Pla de xoc social i al Procés constituent són els que, des de la perspectiva de la CUP, han de permetre "eixamplar la base independentista" durant els propers mesos. "Potser hi ha gent que veu el procés com un invent o una espècie de joc, i accions com la d'avui demostren que nosaltres estem jugant seriosament aquesta partida i som coherents i exercim la praxi política des de la coherència", ha assegurat el diputat de la CUP. 

En clau de futur, de procediment judicial, Salellas ha indicat que la magistrada ha de decidir si arxiva la causa o si continua insistint a prendre declaració a Venturós o altres regidors. "Els hem plantat deliberadament i pensem continuar plantant l'administració de justícia espanyola en aquesta persecució política; ells sabran quines conseqüències volen donar a aquests actes", ha explicat el diputat de la CUP i també advocat de l'alcaldessa de Berga. 

La compareixença s'ha acabat amb l'agraïment de Venturós a totes les persones que s'han desplaçat fins a la capital del Berguedà i també a tots els veïns presents per acompanyar-la "en el camí cap a l'alliberament nacional i social dels Països Catalans; amb coherència, amb fermesa i fins al final". L'acte s'ha acabat amb aplaudiments i amb crits d'independència. 

Segons ha pogut saber NacióBerguedà a través de fonts judicials, l'alcaldessa tornarà a ser citada properament i pel mateix motiu. En cas que, igual que aquesta, es negui a entrar als jutjats, s'hauran de prendre, altres "mesures", tal com han especificat.
Els presidents d'Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, han manifestat públicament el seu suport a l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que, aquest dimarts, estava citada a declarar com a investigada per un presumpte delicte electoral. Malgrat que finalment Venturós ha decidit no presentar-se davant de la jutgessa, centenars de persones li han realitzat una calorosa acollida, entre les quals, aquestes dues entitats, que han volgut demostrar el seu suport a l'alcaldessa, així com a les persones que actualment estan investigades per fer notori el seu suport a la independència. 
Segons Cuixart, l'acte d'aquest dimarts ha estat una "mostra més" de la judicialització per part de la justícia espanyola pel que fa a l'expressió del poble de Catalunya. Per això, ha reclamat que s'abandonin camins judicials i s'enfrontin camins polítics, ja que això només demostra la "baixa qualitat democràtica" de l'estat espanyol en la separació de poders. 

En la mateixa línia, Sànchez ha assegurat que la investigació oberta és "injusta", ja que l'estelada "no és cap delicte", sinó un element identitari de bona part de la societat catalana. A més, el president de l'ANC també ha volgut fer menció de totes les persones que, actualment, també estan sent investigades, no només càrrecs electes, sinó entitats com la mateixa Assemblea, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) o l'Associació Catalana de Municipis (ACM).




Font :Nació Bergadà