dijous, 14 de gener del 2016

Entrevista a TV3 i CatRadio



Puigdemont: "Anirem de la llei 
a la llei, amb seny"


"No hi haurà cap motiu d'inseguretat, ni jurídica ni tècnica", assegura el nou president català. "Tenim la força suficient per iniciar aquest procés", reivindica, que culminarà la ciutadania en un referèndum unilateral





El 130è. president de la Generalitat de Catalunya, aquell que dimarts va prendre possessió del càrrec prometent exclusivament "fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya", Carles Puigdemont, ha deixat clar aquest dijous que el seu executiu serà totalment curós amb la legalitat durant el procés de desconnexió que està disposat a implementar. "Anirem de la llei a la llei, amb seny", ha sentenciat en la primera entrevista que ha concedit, a TV3. Ha recalcat que el seu full de ruta no contempla la Declaració Unilateral d'Independència (DUI), sinó un procés gradual de desconnexió que ha de culminar amb un referèndum unilateral sobre la futura Constitució, i ha realitzat una apel·lació constant al "diàleg" amb el govern espanyol i amb el conjunt de partits catalans.


Puigdemont, amb un aire totalment relaxat, ha defensat que el 48% de vot independentista que Junts pel Sí (JxSí) i la CUP van sumar el 27 de setembre el legitimen per iniciar "el procés de creació d'un estat català independent en forma de República", segons va aprovar el Parlament el 9 de novembre de l'any passat. "Tenim la força suficient per iniciar aquest procés", ha reivindicat. I preguntat sobre la vigència de la Constitució espanyola a Catalunya al llarg de tot aquest procés, ha exposat: "La Constitució és una eina jurídica, i en el nostre projecte reconeixem que hi haurà aspectes que seguiran vigents fins que no assolim la República. Anirem de la llei a la llei, amb seny."

"El marc jurídic serà el marc jurídic català. Si fem les coses bé, no hi haurà cap motiu d'inseguretat, ni jurídica ni tècnica. Hi ha els millors tècnics treballant-hi. I em permetrà que no els desvetlli fins que els posem en pràctica", ha sentenciat. "Els ciutadans han d'estar tranquils, aquest govern no deixarà de fer allò que ha de fer", també ha garantit.

Preguntat sobre una possible oposició del govern espanyol, amb una hipotètica suspensió de l'autonomia catalana flotant en l'ambient, ha respost: "Hem de treballar amb els escenaris més racionals. Si el govern espanyol es bunkeritza davant Catalunya, en el fons el que farà serà perjudicar els ciutadans. Nosaltres hem ofert diàleg, qualsevol mesura ha de ser dialogada." I, tot seguit, ha recalcat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no l'ha ni trucat, ni molt menys el cap de l'Estat, Felip de Borbó. "Si em truquessin, els atendria. Si acabo de ser investit, sembla que haurien de ser ells els que m'haurien de trucar. Jo no trucaré. Si es trenquen els ponts, sembla que hi ha algú interessat en què es trenquin", ha emfasitzat. I ha recalcat: "Si Rajoy ja no fa ni un gest de cortesia, diu molt poc a favor del lideratge polític..."
Net de corrupció 

"No trobaran res." Així de contundent s'ha expressat Puigdemont sobre hipotètics episodis de corrupció en què s'hauria pogut veure implicat. "No m'he mogut en el terreny dels tractes de favor, de les influències...", ha recalcat. Ja en començar l'entrevista, la periodista Mònica Terribas li havia preguntat: "Està net de corrupció?". I ha respost: "Completament. Mentre he estat alcalde he impulsat tot tipus d'auditories. Potser hi haurà algun grup de l'oposició que trobarà alguna irregularitat, però hem actuat amb una rectitud que he aplicat tota la vida."
"Post-autonomia" i "pre-independència" 

Puigdemont ha insistit en més d'una ocasió que el seu executiu no serà el de la independència, sinó que serà l'encarregat de gestionar el període "de la post-autonomia i la pre-independència". "No podem ser els protagonistes d'aquest estadi final [de la independència]. Però sí que se'ns ha mandatat per poder presentar-los aquesta proposta definitiva", ha exposat.

Al llarg d'aquesta legislatura, que es preveu que duri 18 mesos, el full de ruta que implementarà passarà perquè la ciutadania protagonitzi un procés de confecció d'una futura República catalana. Llavors, serà en el referèndum de validació d'aquest text legal on es podrà captar realment el percentatge de suport que té la independència de Catalunya, ha defensat: "El percentatge el trobarem en el moment en què posarem la Constitució a referèndum. Si som capaços de fer el que hem parlat, d'implicar aquelles capes de la població més properes al "no" que al "sí", l'objectiu és que al referèndum una bona part de la gent que hauria votat "no" al referèndum voti "sí" a una Constitució amb la qual es podrà identificar més que amb l'espanyola."
"Ho fem per les persones, per aconseguir unes eines que no tenim" 



Puigdemont, enquadrat en l'ala més socialdemòcrata de CDC, ha assegurat que la pobresa infantil, la pobresa energètica i emergència habitacional se situaran al capdavant de la seva acció de govern. Fins i tot, ha assegurat que els propers pressupostos catalans seran expansius en l'àmbit de les polítiques socials, "clarament". "Les primeres passes que ha de fer aquest Govern han d'assenyalar molt bé per què fem aquest procés: per la gent que té més dificultat per sortir-se'n", ha assegurat.

I és que, des del seu punt de vista, "tot això no ho fem per la independència, no és un fi en si mateix. Ho fem per les persones, per aconseguir unes eines que no tenim".

Bernat Ferrer
Periodista El Mon