Els plans de la Generalitat
si Madrid proclama
l’estat d’excepció
El Consell Assessor per a la Transició Nacional té previstos en els seus estudis pràcticament tots els escenaris amb què pot topar el procés, entre els quals, l’estat d’excepció. Segons el Consell, una mesura d’aquesta magnitud obligaria la UE a intervenir a través de l’article 7 del seu Tractat, “destinat a vetllar pel compliment per part dels Estats dels valors en què es fonamenta la Unió”. Així mateix, s’assenyala que si davant d’aquesta situació l’Estat se segueix negant a negociar, l’alternativa que li quedaria a la Generalitat seria laproclamació unilateral de la independència.
El Govern de Mariano Rajoy ha estudiat la possibilitat d’activar l’estat d’excepció per frenar el procés independentista, a partir de l’aplicació de l’article 116 de la Constitució, que es refereix als “estats d’alarma, excepció i setge”, segons avançava El Periódico i ha confirmat El Nacional. Aquest escenari està contemplat en les al·legacions que el Govern de Mariano Rajoy ha fet arribar a la Comissió de Venècia per defensar la reforma de la Llei del Tribunal Constitucional. Aquí pots consultar el document.
L’article 7 del Tractat de la Unió permet, segons el Consell de la Transició, que la UE “reaccioni enfront situacions de risc de violació greu o de violacions greus i permanents d’aquests valors fonamentals per part dels Estats membres, i que comporten col·locar l’Estat en qüestió sota observació i la possible imposicions de sancions”.
Així mateix, l’informe del Consell adverteix dels efectes “molt difícils i complexos” que una intervenció estatal forçosa comporta, els quals a més anirien creixent “en proporció directa al seu abast i la seva durada”, podrien acabar comprometent la seva eficàcia.
Entre aquests efectes destaca el fet que “resultaria molt difícil ofegar lavoluntat popular i evitar que es manifesti en el futur”. “Fins i tot en el cas extrem de suspensió de l’autogovern, aquesta suspensió no podria tenir caràcter indefinit ni encara menys definitiu i, per tant, la voluntat popular i la voluntat institucional podrien seguir manifestant-se un cop recuperada l’autonomia i el funcionament ordinari de les institucions”, subratlla.
Forçar la negociació
És més, segons l’informe del Consell, davant de la negativa de l’Estat i la situació de bloqueig, la Generalitat “podria intentar forçar la negociació, acudint a actors diversos (en especial, de caràcter internacional, però també de la societat civil) que actuïn com a mediadors davant l’Estat”. “El suport de la societat civil mobilitzada podria constituir igualment un factor decisiu per a aquest objectiu”, avisa.
“En cas que aquesta pressió per la negociació no tingués èxit, l’alternativa que restaria a la Generalitat per fer efectiva la voluntat popular expressada a favor de la creació d’un Estat independent seria la de proclamar unilateralment la independència”, afegeix el text.
L’informe del Consell també adverteix que perquè aquesta proclamació sigui eficaç s’ha de poder exercir de manera efectiva el govern i control del territori, la qual cosa inclou disposar de les estructures d’Estat.
A més, aquestes estructures han de tenir “l’entitat i la capacitat suficients per assegurar l’exercici de les seves funcions bàsiques”. “Sense aquesta condició no podria néixer de manera efectiva el nou Estat”, adverteix.
Marta Lasalas
Font: El Nacional.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada