diumenge, 27 de març del 2016

Centenari de la Independència d'Irlanda


La República Irlandesa (en gaèlic irlandès: Poblacht na hÉireann o Saorstát Éireann; en anglès: Irish Republic) fou l'estat independent d'Irlanda declarat unilateralment en l'Aixecament de Pasqua de 1916 i establert el 21 de gener de 1919 pel Dáil Éireann. 
Aquest Dáil fou l'assemblea parlamentària composta per una gran majoria dels Diputats irlandesos escollits en les eleccions generals de 1918. El Dáil va aconseguir fer una declaració formal d'independència respecte al Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda, coincidint amb la Guerra d'independència d'Irlanda (1919-1922) entre el Regne Unit i l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA).
Mitjançant la signatura del Tractat Angloirlandès el 6 de desembre de 1922 aquest estat desaparegué formalment per esdevenir 26 dels 32 comtats formants d'Irlanda l'Estat Lliure d'Irlanda i la resta, 6 comtats, la Irlanda del Nord, la qual va romandre sota el poder del Regne Unit.



Proclamació de Pasqua
Irlanda celebra avui els cent anys de l’anomenada Rebel·lió de Pasqua, quan uns centenars de militants van proclamar de forma unilateral la independència ocupant els principals edificis de Dublín. La rebel·lió va durar una setmana i va ser durament reprimida pels britànics però va marcar l’inici d’una lluita que acabaria amb la proclamació de la república de l’Eire, encara que no amb la unificació de l’illa. Avui a Dublín s’han fet els actes de commemoració de la revolta. La part més important ha estat la lectura cent anys després de la declaració unilateral d’independència que van proclamar els rebels irlandesos el dia de Pasqua de 1916.