divendres, 19 de febrer del 2016

Reinicia Catalunya.

Reinicia Catalunya, en el camí de la convenció constitucional catalana

La plataforma Reinicia Catalunya presentarà el proper 5 de març la primera convenció constitucional catalana, on els ciutadans -independentistes i no independentistes- podran debatre sobre el país que volen.


Reinicia Catalunya és una plataforma formada per 14 entitats, entre les quals, l'ANC, Òmnium Cultural, Procés Constituent o Parlament Ciutadà, que des de fa anys treballen en el procés constituent català. La propera convenció que s'inicia el mes vinent aglutinarà la feina feta fins ara i, a més, haurà d'anar recollint les conclusions de cada sessió, que s'aniran introduint en una base de dades informàtica que anirà classificant els resultats obtinguts.

Hi haurà dos models de debats: temàtics (la convenció es divideix en 14 àmbits), i territorials, on els assistents rebran un esbós de les conclusions extretes pels experts com a base per inciar el debat. De moment, l'organització vol mantenir les institucions al marge per evitar que el Tribunal Constitucional pugui posar cap impediment a aquesta fase prèvia. La següent fase ja implicarà les institucions, que poden obrir un nou debat ciutadà. També es vol vincular la societat al procés escollint per sorteig un grup de persones que, juntament amb els parlamentaris, formaran la comissió mixta responsable d'escriure el text.

Reinicia vol que la població no independentista també se senti atreta a participar-hi, per això es mostren oberts a la participació de tothom i defensen que els ciutadans no només tenen dret a prendre-hi part, sinó el deure de fer-ho.