dimecres, 21 de juny del 2017

Tot depèn de nosaltres

La situació serà molt crítica’: toc d’atenció de les entitats sobiranistes a tres mesos del referèndum





Quan falten poc més de tres mesos pel referèndum sobre la independència, El Punt Avui i l’entitat Moment Zero ha convocat un nou dinar al Born Centre de Cultura i Memòria. Hi ha convidat a parlar els presidents de les quatre grans entitats sobiranistes. Jordi Cuixart, d’Òmnium; Neus Lloveras, de l’AMI; Jordi Sànchez, de l’ANC; i Miquel Buch, de l’ACM han anat responent les preguntes del director del diari convocant, Xevi Xirgo, i dels assistents que n’han fet. Una consigna ha estat transversal i compartida pels quatre convidats: ‘La situació serà molt crítica’, en paraules de Cuixart.

‘No serà un camí de roses’
El president d’Òmnium ha avisat que ‘arriba un moment de màxima tensió’. I ha afegit: ‘De tensió absoluta. Que és també un moment d’emergència social. I caldrà un esforç excepcional. La gent no ha fallat mai. No serà un camí de roses. Haurem de treure la força d’allà on no la tinguem.’ Cuixart ha estat molt contundent en aquesta voluntat d’avisar de la intensitat dels mesos que arriben. Ho ha rematat dient que ‘la independència es guanya a les urnes, però es defensa al carrer’. A més, ha recordat la força que tenim tots els ciutadans com a consumidors que som.

Per la seva banda, Jordi Sànchez ha explicat que la mobilització de l’Onze de Setembre ja està en marxa. ‘Sortirem un cop més amb la convicció de ser un país cohesionat i guanyador’, ha dit el president de l’Assemblea. ‘L’Onze de Setembre serem a tres setmanes de l’1 d’octubre. I en aquest temps l’estat pot embogir o pot acceptar el desafiament democràtic. I si l’estat embogeix, nosaltres serem on calgui defensant les urnes. Perquè el referèndum és la democràcia.’ Sànchez també ha volgut deixar clar que l’1-O no es farà amb voluntaris. ‘Es farà com s’han fet sempre les eleccions. Un referèndum no es fa amb voluntaris. Es farà com s’ha fet sempre. Aquesta és la resposta a qui tingui dubtes’, ha explicat.

‘No estaran al costat de la democràcia i de la participació?’
La presidenta de l’Associació de Municipis per a la Independència, Neus Lloveras, ha explicat que els municipis seran on faci falta aquests mesos que arriben en defensa del referèndum. Ha dit que no havien percebut cap canvi d’actitud de la delegació de l’estat espanyol a Catalunya des del nomenament d’Enric Millo. ‘Els expedients judicials oberts contra els municipis continuen en marxa. Són processos polítics’, ha afirmat. Actualment, hi ha vuit-cents municipis a l’AMI dels nou-cents quaranta-set que hi ha a Catalunya. Lloveras també s’ha mostrat convençuda que hi haurà ajuntaments que no són a l’AMI que facilitaran que es pugui votar als seus municipis l’1-O. ‘No estaran al costat de la democràcia i de la participació?’ s’ha demanat esmentant directament el cas de Barcelona i la batllessa Ada Colau.

Per la seva banda, Miquel Buch, que presideix l’Associació Catalana de Municipis, ha anunciat que el món local farà un acte de suport al referèndum quan faltin tres mesos exactes per l’1 d’octubre, l’1 de juliol, al Paranimf de la Universitat de Barcelona. Serà un acte com el que es va fer uns dies abans del 9 de novembre del 2014 a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat. Buch ha demanat que no es caigui ara en aquell discurs de dir que se l’han de jugar el president i el govern. ‘Ara ens toca a tots. Tothom haurà de fer un pas endavant’, ha dit.

‘Tot depèn de nosaltres’
Cuixart, en un nou torn d’intervencions, ha demanat ser conscients que ‘ara tot depèn de nosaltres’. I ha dit que la victòria del sí al referèndum portarà a la proclamació de la república i ‘caldrà defensar-la amb ungles i dents’. El president d’Òmnium ha recordat que el referèndum és molt important, però que és un instrument i que l’objectiu és la república.

Miquel Buch, seguint la reflexió de Neus Lloveras sobre el paper dels municipis sense majoria pro-referèndum, ha dit que la gent farà pressió. I després de la declaració d’Àngel Ros dient que a Lleida no posaria els espais per votar, Buch ha dit que el batlle socialista també havia dit que ell no retiraria les plaques falangistes de les façanes de la ciutat i que ha acabat essent la brigada municipal qui ho ha fet. El president de l’ANC s’ha afegit als comentaris sobre Ros: ‘Potser ha tingut un cop de calor aquests dies. A Lleida colla fort… O un cop dels socis de govern [referència a Ciutadans]. Però el cop de calor se superarà.’

Finalment, Cuixart ha demanat respectar la cadena de confiança que demana el president Puigdemont. ‘Aquest govern ha demostrat que tira endavant contra tota l’adversitat’, ha dit. ‘Hem de començar a ser més diligents. El govern ha demostrat que hi és i fa la feina que toca. Ho fa com ho ha de fer’, ha conclòs.

Pere Cardús
Font: Vilaweb.cat