dijous, 29 de juny del 2017

De nou els alcaldes al costat de la Democràcia

Dissabte 1 de juliol els alcaldes catalans donaran suport al Referèndum
 i a la seva celebració


Els alcaldes catalans han estat convocats aquest proper dissabte 1 de juliol per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) a un acte que se celebrarà al Paranimf de la Universitat de Barcelona (UB) per expressar el seu suport institucional al referèndum de l'1 d'octubre. Els alcaldes signaran un document, al qual ha tingut accés El Nacional, en què es comprometen a "col·laborar en totes aquelles actuacions que des del Govern se'ns requereixin, i, per això, en el moment que es faci la convocatòria, posarem a disposició de l'organització del referèndum els locals habituals on se celebren totes les conteses electorals als nostres municipis.





Els alcaldes que firmaran el document es comprometen "a acompanyar les institucions del país per garantir que el conjunt de la societat catalana pugui expressar-se lliurement i donar-hi resposta". Per això, expressen el suport a la voluntat del Parlament i els encoratgen "a seguir avançant en tots aquells passos necessaris per fer efectiva l'organització, convocatòria, celebració i aplicació del referèndum anunciat pel proper 1 d'octubre".
Desafiament al govern espanyol

De la mateixa manera, expressen la disposició a cedir els locals i col·laborar plenament amb l'organització del referèndum i remarquen que en cap cas "no ens farem enrere per cap entrebanc polític, jurídic o de qualsevol índole que pugui articular l'Estat en contra de la celebració d'aquest referèndum", el que constitueix tot un desafiament al Govern espanyol davant el setge judicial i policial als preparatius de la convocatòria.

La cessió dels locals de vot és clau perquè es dugui a terme amb plena normalitat la celebració del referèndum anunciat pel Govern. I més encara després que aquesta setmana hagin aparegut dubtes sobre el futur de la convocatòria després que es declarés desert per motius tècnics -tot i que les pressions de l'Estat han pogut ser determinants- el concurs públic per adjudicar el subministrament de les urnes de votació.

Des de l'AMI i l'ACM s'espera que subscriguin el document centenars d'alcaldes. En aquest sentit, uns 900 dels 947 municipis que hi ha a Catalunya han aprovat en un moment o altre del procés mocions a favor del dret a decidir.

L'acte del paranimf de la UB es pot convertir així en una demostració de força sobiranista del món local en un moment crucial per al referèndum i a pocs dies -el proper dimarts 4 de juliol- que el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras donin a conèixer tots els detalls del dispositiu del referèndum. 


Font: El Nacional.cat