diumenge, 11 de juny del 2017

Ressó internacional. Reaccions


El manifest pel referèndum 
llegit per Guardiola, 
a la premsa internacional

Catalunya torna a ser protagonista a la premsa internacional. Si aquest divendres el món es feia ressò de l'anunci de data i pregunta del referèndum, aquest diumenge hi ha tornat amb l'acte que les entitats sobiranies han celebrat a Barcelona en defensa del referèndum. Que l'exentrenador del Barça, i ara tècnic del Manchester City, Pep Guardiola, hagi llegit el manifest ha fet que molts mitjans internacionals hagin tornat a parlar del procés català. 

Així ho han publicat les principals agències de notícies com la italiana Ansa i Associated Press, i se n'han fet ressò les principals capçaleres americanes The New York Times, The Washington Post, ABC News i la cadena Fox News, entre molts d'altres mitjans. També s'hi han referit els britànics The Guardian, The Telegraph, o BBCNews.

Tots ells s'han fixat en el discurs pronunciat per Guardiola -llegit tant en català i castellà com en anglès- en què ha demanat ajuda internacional. Les informacions més treballades són les dels diaris britànics, que estan firmades pels corresponsals a Madrid i Barcelona. Tots dos, a més de fixar-se en el discurs de Guardiola, també parlen de la massiva manifestació a Barcelona i de la reivindicació catalana en general.

Associated Press, i de retruc els diaris americans que han fet servir la seva informació, es fixen sobretot en el punt on l'entrenador i exjugador blaugrana ha apel·lat "a tots els demòcrates d'Europa i del món a fer-nos costat en la defensa dels drets avui amenaçats a Catalunya, com el dret a la llibertat d'expressió política i el dret a vot".


Per altra banda, Ansa, que defineix Guardiola com la icona que "va posar en marxa el Barça", es fixa en el fet que l'entrenador asseguri que hi haurà referèndum i en com defineix els catalans, "víctimes d'un Estat que ha posat en marxa una persecució política impròpia d'una democràcia en l'Europa del segle XXI". 

Guardiola ha demanat internacionalitzar el procés, i així ja ho han fet diversos mitjans internacionals. Als Estats Units, per exemple, a part dels grans mitjans, també n'han parlat diaris d'àmbit més regional com The Republic i The DailyJournal (Indiana), MiamiHerald (Miami), Modbee (Califòrnia), Newsday (Nova York) i The News Tribune (Washington). A més, se n'ha fet ressò també radio Canada, Tgcom24 d'Itàlia, La Repubblica, que ho té a la portada i és el diari més llegit pels italians, i The Hindu de l'Índia. 

La ràdio francesa RFI, també li ha dedicat una notícia a Guardiola. Destaca que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, s'oposa a quasevol tipus de negociació i que actuarà en cas de referèndum, "no ha especificat com ho farà", afegeix l'emissora francesa. El diari esportiu L'Équipe, un dels més prestigiosos d'Europa pel que fa a esports, també se'n fa ressò. L'Agence France Presse no només ha fet una notícia, si no que també ha realitzat un vídeo amb entrevistes als assistents. 

Pel que fa a la premsa alemanya, la revista Der Spiegel ha fet una peça sobre l'entrenador del Manchester; "Guardiola crida els catalans ha desobeir". Spiegel és una de les revistes setmanals més grans d'Europa i la més important d'Alemanya. 

Carlota Camps
Font: El Nacional.cat