diumenge, 11 de juny del 2017

Respecte a la voluntat del poble

L’única inhabilitació 
que acceptarem
 serà la del Parlament de Catalunya

Foto: TV3


Dos dies després d’anunciar la data i la pregunta del referèndum, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras han tornat aquest vespre al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat. Davant seu, en comptes d’una munió de periodistes, el director de TV3, Vicent Sanchís, com a entrevistador.

‘Farem el referèndum amb totes les garanties. El convocarem, el celebrarem i el més important, n’aplicarem el resultat’, ha dit Puigdemont. ‘Ho explicarem absolutament tot’, ha afegit en referència al procés de preparació i convocatòria de la consulta. ‘En els pròxims dies i setmanes totes les preguntes fonamentals que es fa la gent seran respostes’, ha afegit posteriorment.

El vice-president del govern, Oriol Junqueras, ha dit: ‘Ens acostem a un moment culminant de la història del nostre país’. I s’ha preguntat: ‘Algú creu que deixarem de fer el que ens ha manat el poble de Catalunya perquè ens amenacin amb inhabilitacions?’. Puigdemont, en una altra intervenció, ha donat una resposta: ‘Nosaltres només acceptarem la inhabilitació de l’entitat que té dret a fer-ho, el Parlament de Catalunya.’

‘No hem rebut res més que amenaces’, ha assegurat el president català. Ambdós dirigents han negat que el pagament de les pensions sigui un problema per a una futura república catalana i s’han mostrat convençuts que els funcionaris actuaran d’acord a la legalitat i han evitat pronunciar-se sobre com actuaran si el govern espanyol ordena als Mossos d’Esquadra que aturin el referèndum: ‘Sabrem fer allò que pertoca per garantir que els ciutadans exerciran el seu dret de vot’, ha dit Junqueras.

Respecte dels catalans que viuen a l’estranger, Puigdemont s’ha compromès a donar totes les facilitats perquè puguin votar. S’ha mostrat convençut que els partidaris del ‘no’ a la independència es mobilitzaran l’1 d’octubre i ho ha diferenciat del 9-N perquè aleshores tothom sabia que el resultat no seria vinculant i ha defensat que la victòria d’una de les opcions és suficient amb un vot de diferència.

Junqueras ha descartat que es puguin produir circumstàncies que impedeixin de fer el referèndum l’1 d’octubre. Ha comentat que es farà un cens i ha avançat que hi haurà comissions d’observació internacional per a informar sobre la qualitat del referèndum i les seves garanties. En el cas que guanyi el ‘no’, Puigdemont ha assegurat que no trigaria ni 24 hores a convocar les eleccions autonòmiques’.

Preguntats per la corrupció, Puigdemont ha defensat que el PDECat no està vinculat a cap cas i ha explicat que el partit està net de males pràctiques. Respecte de l’encausament del diputat de JxSí i ex-gerent de CDC, Germà Gordó pel cas 3%, ha demanat que es respecti la presumpció d’innocència i ha recordat que el PDECat li va demanar l’acta de diputat. Junqueras ha presumit que ERC no ha tingut mai cap càrrec públic condemnat per corrupció i ha titllat l’estat espanyol d”indústria’ de la corrupció.

Font Vilaweb