diumenge, 4 de setembre del 2016

Puigdemont, l'11S i la independència



Puigdemont defensa el seu dret com a president a manifestar-se per la Diada

Recorda que sempre ho va fer com a alcalde de Girona i ho desvincula de la qüestió de confiança






El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat el seu dret com a president a manifestar-se per la Diada tot i que ha reconegut que encara està sospesant si ho farà o no. ‘Jo entenc que un president de la Generalitat es pot manifestar, i de fet jo ho faig’, ha apuntat en una entrevista amb l’ACN. Puigdemont ha explicat que encara està valorant la situació, que vol parlar amb més gent, però alhora ha recordat que ell ha participat en totes les mobilitzacions amb motiu de l’onze de setembre, també essent batlle de Girona, i fins i tot ha organitzat trens cap a Barcelona. El president sí que ha volgut desvincular la seva assistència o no de la qüestió de confiança del pròxim 28 de setembre i de les converses amb la CUP.

A una setmana de la celebració de l’onze de setembre, Puigdemont ha remarcat que el seu rol institucional no és el principal motiu per qüestionar si ha de participar o no en la manifestació organitzada per l’ANC i Òmnium Cultural. A parer seu, un president pot mobilitzar-se, i més quan el motiu de la manifestació coincideix amb l’agenda política del seu govern. De fet, ha subratllat que ell ho fa per diferents motius, per rebutjar un atemptat, per denunciar la violència masclista o el maltractament dels refugiats. ‘És un compromís que té una part institucional, però també és personal’, ha afegit.

En aquest sentit, ha recordat que ell ha participat en totes les manifestacions de la Diada, fins i tot quan era batlle de Girona. La seva posició personal, per tant, és ‘evident’, però encara està valorant altres aspectes i recollir més opinions. ‘La decisió que prendré serà ponderada, consultada i raonada’, ha dit Puigdemont, que ha volgut deixar clar que en qualsevol dels casos, el govern en el seu conjunt ‘se sent molt representat per l’esperit d’aquesta manifestació’.

L’executiu, ha continuat, no se sentirà ‘incòmode’ participant-hi, ni tampoc justificant per què algun dels seus membres no ho han fet. A més, ha subratllat que anar-hi o no tampoc altera en cap cas el full de ruta, i ha reivindicat que ‘el que comptarà seran quins fets i quines decisions s’adoptin en el moment determinant’.

El que sí que ha volgut fer explícitament és desvincular la seva decisió sobre aquest tema de la qüestió de confiança i de les converses amb la CUP al respecte. De fet, ha recordat que alguns partits de l’oposició van criticar que deixés per a finals de setembre la qüestió, però ell va voler-ho fer expressament perquè no quedés barrejat amb la mobilització de l’onze de setembre.

Puigdemont ha volgut celebrar que la batllessa de Barcelona, Ada Colau, hagi donat a entendre que sí que participarà en la manifestació d’ANC i Òmnium Cultural, així com altres representants del seu espai polític com Xavier Domènech. El president ha defensat que aquesta mobilització té una naturalesa ‘radicalment democràtica, popular i transversal’, i és per això que no l’ha sorprès que persones com Colau o Domènech s’hi sentin còmodes participant-hi. Els ha agraït que se sumin a un moviment ‘que té molts matisos, moltes veus’ i que és bo que sigui així, ha dit.

De tota manera, ha opinat que al marge de mobilitzacions i de participacions, el que és realment important és que la batllessa de Barcelona hagi assegurat que la capital de Catalunya sempre estarà al costat del país en el procés. ‘En el moment que es prenguin les decisions definitives, el compromís que interessa de veritat és el que va explicitar l’alcaldessa. Cadascú que opini, que es mobilitzi o no, que expressi dubtes o crítiques, però allò que és rellevant és que quan aquest país prengui decisions en la línia del full de ruta que tenim aprovat al parlament, allò que s’ha dit es faci’, ha reblat.

En preguntar-li per un possible cansament de la ciutadania per les diferents mobilitzacions plantejades any rere any per la Diada, Puigdemont s’ha mostrat convençut que el poble no fallarà, perquè ‘la gent sempre ha respost’. En aquest punt, ha donat per fet que també ho farà aquest any, així com quan sigui cridada a les urnes per validar la independència.

Ha reconegut que en tot aquest procés ‘pot créixer la sensació en alguns moments que no s’hi va prou ràpid‘. ‘Això és acceptable’, ha apuntat el president. Ara bé, ha afegit que el govern i el parlament mai ‘han deixat de fer res d’allò que havien dit que farien’. A tots aquells que puguin estar cansats o tinguin dubtes, Puigdemont els ha garantit que ‘aquesta legislatura és la que neix per fer la desconnexió i que aquesta legislatura culminarà amb la desconnexió’. ‘Només els demano que confiïn’, ha dit de cara a la manifestació de la Diada i també unes setmanes abans de sotmetre’s a una qüestió de confiança.

‘Estem fent les coses bé, estem fent les coses que ens vam comprometre, i això culminarà bé’, ha conclòs el president demanant el suport de la gent, a qui ha recomanat que si té algun dubte ‘miri quina és l’alternativa i es posi el vídeo de la investidura a Madrid’. ‘Em sembla que se li aclariran aviat els dubtes’, ha ironitzat.

Font: Vilaweb