dimecres, 28 de setembre del 2016

A fora si que ens escolten

La premsa internacional es fa ressò 
del referèndum català




El discurs del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, davant de l'hemicicle per demanar la confiança de la cambra ha donat, literalment, la volta al món. Diversos mitjans internacionals, des de les agències Reuters o France Presse, fins a mitjans com el francès Le Monde, l'italià Stampa o el britànic Financial Times, han publicat referències a les declaracions del president. Tots ells han destacat la promesa de Puigdemont de convocar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya l'any que ve. 

La corresponsal de Bloomberg a Espanya reprodueix les paraules del president anunciant el referèndum, i assegura que "provarà de ser negociat amb l'Estat fins a l'últim moment", però també afegeix una referència a la preparació de les estructures d'Estat. En aquest sentit, la periodista explica que el "pla de Puigdemont" preveu "preparar les estructures claus per a un Estat independent, incloent-hi la Hisenda o els sistemes de seguretat", i que estiguin preparades abans del referèndum.una de les frases utilitzades per Puigdemont, titulant: "El líder català hi veu dues opcions: referèndum o referèndum". El FT, doncs, assegura que "Carles Puigdemont està preparat per negociar el referèndum d'independència amb Madrid, però adverteix que el problema s'ha de posar a votació" de totes maneres. 

A Itàlia se n'ha fet ressò l'Stampa amb el següent titular: "El president català: 'Referèndum d'aquí a un any per separar-nos d'Espanya'". També en aquest cas asseguren que el referèndum "serà vinculant, tant si Madrid li dóna llum verda com si no". També el diari italià preveu que "el xoc durant els pròxims 

També el corresponsal del Financial Times en fa una crònica, on parafrasejamesos serà molt dur" i que hi haurà "una lluita a cop de decisions als tribunals".

Altres grans mitjans també s'han fet ressò de la notícia, però adjuntant textos de les agències presents al país. Le Monde, per exemple, agafa el text de l'agència AFP, per assegurar que "amb o sense l'acord de Madrid, el president separatista ha anunciat que cridaria a un referèndum sobre la independència" el proper setembre. El rotatiu francès també explica quTambé el New York Times, en aquest cas amb un text de Reuters, que titula "Catalunya celebrarà un referèndum per a la independència amb o sense el consentiment d'Espanya". En aquest sentit, expliquen que el president Puigdemont s'ha obert a negociar amb Madrid els termes del referèndum, però que en cas que no ho facin, el referèndum es durà a terme igualment el proper setembre. També destaquen que Madrid ja s'ha oposat en altres ocasions a aquesta votació.

Altres diaris de Bèlgica, Àustria o del Quebec també se n'han fet ressò.e el govern central s'ha negat reiteradament a deixar celebrar aquesta consulta. També així ho fa un altre diari francès, en aquest cas el Libération, mentre que La Tribune hi destina un dels seus periodistes d'economia.


Carlota Camps
Font: El Nacional.cat