dijous, 29 de setembre del 2016

Arribem fins aquí per no defallir



La pregunta del referèndum:
 "Vol que Catalunya sigui un Estat independent?"




El president del Govern, Carles Puigdemont, ha exposat quina és la seva proposta de pregunta en el referèndum vinculant que se celebrarà la tardor de 2017: "Vol que Catalunya sigui un Estat independent?", tal i com ha anunciat en una entrevista al programa '8 al dia' de 8TV.


Puigdemont, a més, ha garantit que el referèndum "no serà de cap manera un altre 9-N", tant si ho acorda amb l'Estat com si no. La pregunta no serà amb dues variables, "i serà un referèndum vinculant", ha insistit en l'entrevista, on ha avançat que aposta per una pregunta binària i clara de Sí o No.

No serà un altre 9-N

Després d'haver superat la qüestió de confiança, Puigdemont ha donat per fet que el referèndum que proposa mobilitzarà més persones que el 9-N per la seva "transcendència", i ha defensat que el que dota de legitimitat un referèndum és la participació.


Preguntat sobre com convencerà altres Estats i a la UE de la legitimitat del referèndum, el president ha replicat: "No em toca a mi convèncer-los. Si la gent de Catalunya vota massivament que vol la independència, els països la reconeixeran".


La fi del mandat


D'altra banda, Puigdemont ha remarcat que no es postularà com a candidat a la Presidència en unes futures eleccions catalanes, en cas d'haver conclòs els seus objectius: "Si hem culminat el procés, que és el que espero, aquí acaba el meu treball".

Segons ha afegit, el procés culminarà després d'haver aprovat les lleis que permetin la independència, i després del referèndum i d'"haver gestionat el resultat". El següent pas serà convocar unes eleccions per a una Catalunya independent, segons ha apuntat el cap de l'executiu.


Sense pressupostos no hi ha referèndum


A més, Puigdemont ha ressaltat que preveu dialogar amb tots els grups parlamentaris pelspressupostos, i ha avisat a la CUP que els comptes són l'eina per culminar la legislatura: "Ens queda poc temps i tindrem creixents dificultats exteriors. No hi pot haver un altre obstacle", ha insistit, en coherència amb la seva exposició en la qüestió de confiança al Parlament.

De fet, el president ha sentenciat que sense pressupostos el referèndum que proposa quedaria ajornat i hauria de convocar eleccions, tal i com ja ha deixat clar en el saló de plens, i ha apuntat que no hi hauria una altra qüestió de confiança.

Bernat Vilaró
Font: El Món.cat