dissabte, 5 de març del 2016

Punt de partida de la Convenció Constituent Ciutadana

La plataforma Reinicia presenta la Convenció Constituent Ciutadana


El dret a decidir es reinventa a Catalunya per a poder créixer. Amb aquest objectiu la plataforma Reinicia, que formen 13 entitats, ha presentat la Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya (CCCC), en un acte al Paranimf de la Facultat de Medicina de la UB, celebrat aquest dissabte al matí. Amb la República a l'horitzó, aquesta Convenció pretén impulsar "una reflexió comuna" sobre com podria ser un procés participatiu d'elaboració d'una nova Constitució.


Reinicia, doncs, aplegarà totes les organitzacions i entitats que hagin treballat en propostes d'esborranys constitucionals o en processos deliberatius sobre principis fonamentals d'una futura República. Així, la plataforma intenta que s'hi sentin cridades -i còmodes- entitats com l'ANC o Òmnium, i partits com poden ser CDC, ERC i la CUP. Però també, i aquest és el pal de paller de la CCCC, Reinicia pretén flirtejar també amb ICV, EUiA, el propi grup parlamentari de CSQP, o Procés Constituent.

El portaveu de Reinicia, Jaume López, ha explicat les quatre fases "que posen en valor les dimensions de la democràcia". En primer lloc, la CCCC impulsarà una democràcia participativa per iniciativa de la ciutadania activa que, segons López, "ja ha començat".La segona fase és el suport institucionalitzar la convenció, etapa que ha de servir per a "perfilar els anhels de la ciutadania sobre la futura República".

En tercer lloc es comptarà amb l'assessorament d'experts per aconseguir "textos d'alta qualitat tècnica". Per últim, Reinicia vol impulsar una democràcia directa on el text constitucional s'aprovi en referèndum com a garantia que el poder resta en mans de la ciutadania.

I per què CCCC? La 'Convenció' s'inspira en la Revolució Francesa; i el mot 'Constituent' es refereix a al poder d'establir o reformar una constitució, i els fonaments de tot un país. La 'Ciutadania' vol enganxar la participació de la gent, sense mediació de partits ni polítics. Per últim el mapa mental és 'Catalunya'. Tot i això, López ha insistit que el nom és provisional, sobretot perquè totes les sensibilitats s'hi sentin còmodes.

Membres de Reinicia han apuntat a El Món que la plataforma pot ser "pal de paller" perquè partits i entitats favorables al dret a decidir, però no obertament independentistes, puguin "anar-se afegint" al procés constituent. D'altra banda, des d'EUiA també s'hi han posat bé, i han assegurat que se senten "còmodes" en tot aquest debat. "Hi som perquè hi volem ser", han remarcat.

Teresa Forcades (Procés Constituent), que ha excusat l'assistència d'Arcadi Oliveres, a agafat el microfon per a afegir: "La noció del bé comú, la solidaritat, la vida, la defensa de la llibertat, són reptes per a fer un nou país, cal millorar la justícia social".

"Aquí avui no hem estat convocades només entitats independentistes, ja que s'estén a l'anhel de la millora social, la voluntat d'inclusivitat, que ens permet avançar. Aquesta plataforma permet la participació de tots", ha conclòs.


A l'acte hi han assistit dirigents polítics tan diversos com el president de Súmate i diputat de Junts pel Sí, Eduardo Reyes, el coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir (PNDD), i president del Consell Nacional de Demòcrates, Joan Rigol, o el jurista i Comissionat per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer.

La presentació de la CCC també ha comptat amb la presència dels presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart -respectivament-, el cap de llista i diputat de CSQP, Lluís Rabell, el coordinador d'EUiA i també diputat de CSQP, Joan Josep Nuet, l'exdiputat d'ICV-EUiA i membre de l'Acord d'Esquerres per la República Catalana (AExRC) David Companyon.

Finalment, també hi han assistit la cap de files de Procés Constituent, Teresa Forcades, l'exdiputat de la CUP Antonio Baños, el membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional Ferran Requejo, i el president de la Fundació Josep Irla i exconseller d'ERC,Josep Huguet.

Font: Bernat Vilaró
El Món