dissabte, 12 de març del 2016

El Procés és nostre. Protegim-lo!

“Estimem-nos el procés”



Quan una mare o un pare estimen els seus fills, no ho fan només per allò que més els agrada d’ells, no condicionen el fet d’estimar-los per si fan una cosa o l’altra. Estimen perquè són els seus fills i no uns altres.

El procés que ara vivim l’hauríem de veure d’una forma similar. Tots voldríem que fos una mica més ràpid, o més clar, o més segur o més… Però és el nostre procés, i hem d’aprendre a estimar-lo amb les seves imperfeccions i ineficiències, que en té, òbviament. A hores d’ara ningú pot dubtar que la classe política catalana està treballant per construir un nou Estat, i si algú encara ho dubta, només li demano que sigui honest i valori el que hem assolit en tan sols tres anys, empesos per la societat civil, cert, però en definitiva liderats per la classe política. Per tant, si la classe política, amb totes les seves imperfeccions, està compromesa en el procés (no en tinc cap dubte, que és així), de res ajuda que la posem en qüestió constantment o que aprofitem qualsevol tensió per fer-ne un gra massa…

Aquests dies es tornen a amplificar certes tensions entre partits, o corrents dins dels mateixos partits independentistes, però això ha passat i passarà sempre; és inherent al col·lectiu. El que fa que això ocupi més quota de pantalla als mitjans de comunicació és, sens dubte, l’interès de les forces contràries al procés a fer-lo desestabilitzar.

Que en Josep Cuní fes un espectacle fa pocs dies respecte a la situació de la hisenda catalana, o que el cas de l’alcaldia de Girona ocupi titulars i zoom mediàtic és fruit d’aquest interès desproporcionat a instaurar el pessimisme en el procés. Tothom sap que la clau de l’èxit és justament l’optimisme, la il·lusió, l’autoconfiança i l’autoestima. I els contraris ho aprofiten afegint llenya al foc constantment, i molta gent de bona fe cau en el parany. Preparem-nos, perquè aquest tipus de pals a les rodes ens els trobarem repetidament durant els propers mesos i fins que assolim la independència.

L’Estat, així com tots els actors que es mouen pels seus mateixos interessos, busca que ens desanimem, que ens barallem i que ens dividim, com ho han fet sempre al llarg dels darrers 300 anys. Ho va predir el Sr. Aznar, però hem demostrat que no els donarem aquesta victòria, que tot i les dificultats sabrem mantenir-nos units fins al final. Som la mateixa societat civil que ho hem de garantir sent-ne conscients i treballant durament perquè així sigui.

A nivell intern, aquest és un aspecte clau que podria fer trontollar l’èxit del procés; n’hem, doncs, de ser molt conscients, tenir-lo identificat i corregir quan hi hagi algun moment de debilitat per alguna de les parts, o quan les forces contràries al procés s’extralimitin.

Tinguem clar que l’Estat ha optat els darrers anys per aquesta via, per posar-nos en dificultats i en contradiccions perquè ens dividim i paralitzem el procés. Va estar a punt d’aconseguir-ho per la investidura del president Puigdemont, i seguirà intentant-ho fins al final, perquè és la seva única via possible. L’Estat espanyol, de matriu castellana, mai negociarà de tu a tu amb Catalunya, com no ho ha fet abans amb cap de les colònies que tingué arreu del món, perquè no sabrien com fer-ho, no forma part del seu tarannà; això els faria dèbils, i per tant, no passarà.

En canvi, nosaltres, els catalans, ens podem sentir orgullosos del nostre fill, del nostre procés, únic al món. Mai abans una nació ha intentat separar-se de la metròpoli que hi està declaradament en contra d’una forma tan pacient, pacífica i dialogada com la nostra. Tenim un fill, un procés, fantàstic, únic, creatiu, amb alguns defectes, òbviament, però que de lluny queden minimitzats si comparem amb les sorpreses i alegries que ens ha donat els darrers anys, i els que ens donarà quan decideixi el seu propi camí i pugui definitivament exterioritzar tot el seu talent, el seu potencial i la seva plena creativitat. Gaudim-ne. És únic i irrepetible. Estimem-lo: s’ho mereix.

Jan Canadell. Empresari
Font: Lliure i millor