divendres, 11 de març del 2016

Commemoració dels 50 anys de la Caputxinada

President Puigdemont: "No hi ha repressió ni violència que pugui evitar el desig de la majoria"

El president amb el rector de la UB i el Pare Guardià Enric Castells, de la Comunitat dels Caputxins de Sarrià (Autor: Rubén Moreno)


· El president de la Generalitat assegura que “avui com fa 50 anys, la manera catalana era i és la manera més europea de defensar la democràcia i el seu exercici: assemblea, diàleg i pau”

· El cap de l’Executiu ha presidit, aquest migdia, el 50è aniversari de l’assemblea constituent del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona, l’episodi històric conegut com la Caputxinada


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest migdia en el acte de commemoratiu del cinquantè aniversari de l’assemblea constituent del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB), episodi històric conegut com la Caputxinada, que “la història, en general, i aquesta en particular, demostra que no hi ha repressió, ni violència física, verbal, jurídica, política, que pugui evitar el desig de la majoria”. “Avui com fa 50 anys, la manera catalana era i és la manera més europea de defensar la democràcia i el seu exercici: assemblea, diàleg i pau”, ha advertit.

El president ha assegurat que la Caputxinada va ser una “repressió descarnada pel que feia la universitat, pel que era, pel que representava i pel que podia representar de capacitat transformadora i de canvi”. Va ser “una aberració més del règim franquista, de tenir gent per exercir la democràcia, quines coses, recórrer a la tortura, criminalitzar la llibertat i les expressions de la llibertat més nítida, un sindicat, unes reunions, uns invocació al diàleg”, ha reblat. 

Aquest episodi històric, ha explicat el cap de l’Executiu, “va obrir els ulls a molta gent de dins i també de fora”, especialment a Europa, on posteriorment també hi van haver grans transformacions d’arrel universitària “els ecos dels quals són vius encara als nostres dies”.

Per tot plegat, el president ha assegurat que “avui, 50 anys després, ens sentim directament vinculats a l’esperit dels actes protagonitzats pels qui van patir la repressió per defensar la democràcia, que van desafiar les lleis d’aleshores, l’ordenament vigent d’aleshores, i van voler construir un país millor a partir de la voluntat de la gent”.

El president ha afirmat també que el d’avui ha estat un acte de “reconeixement i d’homenatge a totes les generacions que avui significativament, arran dels fets que commemorem de fa 50 anys, però que al llarg també de moltes generacions han contribuït a fer el que som”.

Durant aquest acte, que ha tingut lloc al Paranimf de la Universitat, s’ha lliurat una placa commemorativa en reconeixement a la defensa de la llibertat i dels valors democràtics al pare Guardià Enric Castells de la comunitat dels Caputxins de Sarrià. D’altra banda, el rector de la Universitat, Dídac Ramírez, ha aprofitat l’acte per signar la revocació de les sancions acadèmiques que va imposat la universitat als 28 estudiants i 67 professors que van participar a la Caputxinada i ho ha fet extensible també a tots els que en van rebre alguna en els anys preconsitucionals per motius polítics.

A més del president Puigdemanot i del rector de la Universitat també han intervingut a l’acte d’aquest migdia, Mariona Petit, professora d’institut i delegada de la Facultat de Ciències del SDEU el curs 1967-1968; el professor de la Universitat de Barcelona Ramon Torrent, membre de la Junta de Delegats del SDEUB que va organitzar i presidir l’assemblea constituent del sindicat; l’historiador Borja de Riquer, professor emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Lluís Forcadell, estudiant de la Universitat de Barcelona i coordinador del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT).

Per part de la Generalitat hi ha assistit també el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. 

Font: govern.cat