dijous, 19 de gener del 2017

Diàleg a tot tren



Diàleg a tot tren


La Cambra de Comerç denuncia que el 2015 va ser el pitjor any des del 1997 en el grau d’execució de la inversió de l'Estat a Catalunya en infraestructures. El govern espanyol només va executar-hi el 59 % de la inversió prevista, un 13 % menys que la mitjana al conjunt de les comunitats autònomes.


La gravetat s'accentua en constatar que, en el cas català, l'incompliment és sobre un pressupost inicialment molt baix, que representava el 9,9% del total, quan el nostre país genera el 19% del PIB -la riquesa produïda- al conjunt d'Espanya i té un 16% de la seva població.


A Catalunya, l'Estat no sols li pressuposta la meitat del que li correspondria per PIB i població, sinó que, a més, el grau d’execució acaba sent molt menor que a la resta. Fins al punt que, comptat i debatut, el 2015 Catalunya només va rebre aproximadament el 5 % de tota la inversió en mobilitat feta pel govern espanyol. En les dades no tancades del 2016, la tendència ha estat similar.


Després d'haver llençat milionades en aeroports sense avions, l'Estat no es corregeix i manté la seva aposta malgastadora en trens AVE de luxe i estacions sense passatgers. A partir del febrer es construirà un baixador d'AVE a Otero de Sanabria, un poblet aïllat de Zamora de 26 veïns, amb una inversió de 6,5 milions d'euros. En l'àmbit de les autopistes, l'Estat ha decidit rescatar les fracassades radials de Madrid, nacionalitzant-les, cosa que tindrà un cost d'uns 5.500 milions d'euros.


Per més que ho pugui semblar, tot plegat no és cap broma de mal gust. L’Estat espanyol es dedica a prioritzar infraestructures costoses en territoris poc poblats i amb poca demanda i a fer rescats discriminatoris, mentre deixa de banda inversions urgents en zones productives, com la de les Rodalies de Renfe a Catalunya o el corredor mediterrani ferroviari.


"La manca d’inversió de l’Estat és un fre a l’economia catalana i a les empreses que operen a Catalunya”, argumenta el president de l’entitat cameral, Miquel Valls. I, malgrat tot, Catalunya continua sent el territori més productiu de l'Estat, el més exportador i el que atrau més inversió estrangera. Es tracta d'un miracle o del sobreesforç de sempre dels catalans per progressar amb un Estat en contra?


"Fets, no paraules" (Facta, non verba), clama des d'antic l'expressió llatina que convida sàviament a no refiar-se de bocamolls que només prometen. Per això té una nul·la credibilitat l'enèsima 'operació diàleg' que el govern espanyol s'ha tret de la màniga. Però fan tard i la seva retòrica s'ha fet inaudible.



Nota de premsa ANC