dijous, 5 de gener del 2017

Cavalcada amb llibertat

Avui hi ha la cavalcada de SSMM els Reis Mags d’Orient i crec que des de fa anys aquest esdeveniment no havia aixecat tanta polseguera com la que ha generat aquest. La causa, uns fanalets.

És un episodi del qual no m’agrada escriure, però al veure la reacció d’alguns independentistes és quan m’hi he decidit. Hi ha diverses coses a destacar darrera d’aquesta polèmica però em centraré en dues: el domini del relat mediàtic i el sentiment d’inferioritat.

Aquesta setmana saltava la notícia als principals mitjans de comunicació que a Vic repartien fanalets amb l’estelada a la vegada que el consell d’estat espanyol responsabilitzava al ministeri de defensa l’accident del Yak-42. Quin tema ha generat més polèmica? El primer. Això és un exemple de domini del relat. Que es parli del que a un li interessi, no del que és realment noticiable.

A partir d’aquí comencen a sentir-se veus dins l’independentisme de si “calia?”. Articles d’opinió, tertúlies, missatges de telegram o whatsapp, etc. Posaré d’exemple un missatge que vaig rebre en un grup “podem parlar de la xorrada dels fanalets o m’ho defensareu?”.

Els qui realitzen aquesta pregunta no se n’adonen que han caigut en el parany, han caigut en el relat fixat. Si ja fa anys que a Vic celebren la cavalcada així, com és que aquesta <<xorrada>> aquest any és notícia? Alguns responen “és un dia per als nens, què fem barrejant política?” Sorprenentment a la resta de països del món no tenen cap problema en envoltar símbols de Nadal amb la bandera del seu país, la que senten pròpia.

I aquí anem a parar al segon aspecte, la inferioritat. Portem tants anys acotant el cap que fa que caiem més fàcilment en el relat imposat. I no tan sols això, de retruc estem donant el relat per bo i l’independentisme es divideix entre si. Ningú s’ha preguntat si no és precisament al revés? Si són precisament els de Vic els qui celebren la cavalcada amb normalitat? Amb allò que senten propi, tal i com fan la resta de països del món? En un país normal el que és habitual no és expressar-se en llibertat?

Portar un fanalet amb estelada a la cavalcada de reis és evident que no convencerà ningú de fer-se independentista. Fa anys que a Vic ho fan, hi hagi o no hi hagi TV3 retransmetent, pel gaudi de celebrar la festa amb el que senten propi. Que no tenim dret els catalans a celebrar una festa tal i com la sentim? 

Bons reis i que cadascú es vesteixi com bonament li plagui!