dimarts, 3 d’abril del 2018

La música sempre serà nostra

Cançons que reivindiquen el referèndum d’independència de Catalunya

Agafant l’horitzó – Txarango, Gemma Humet, Aspencat, Cesk Freixas, Les Kol·lontai i Ascensa Furore. Amb gairebé cinc milions de reproduccions a YouTube, aquesta cançó va ser un autèntic èxit a les portes del referèndum. Formava part de la campanya de la CUP per a estimular la participació i el sí a la independència ‘Viure vol dir prendre partit’.


Som! – XEIC. Una cançó patrocinada per la campanya de l’ANC pel referèndum, en la línia optimista dels dies previs a la jornada. Fa una crida a la unitat de l’independentisme i reivindica el passat i el present. Hi participa l’actiu Mercè Martínez.


 – Pepet i Marieta. Una cançó optimista pocs dies abans del referèndum, i amb un clar to pacifista: Sí, rebutgem la violència. Sí, també som desobediència. Sí, un adéu sense recança. El recurs a la memòria dels avantpassats i a un futur millor també tenen cabuda en aquest tema, amb un videoclip farcit d’imatges de les mobilitzacions independentistes.


No pots tancar-nos a tots – Joan Dausà. El cantautor s’inspira en el procés d’autodeterminació del poble de Catalunya per a compondre aquest tema, amanit amb la seva guitarra. ‘Pots negar que no hi haurà vots, pots negar el pes dels records (…) però no pots tancar-nos a tots’, diu Dausà.


Dies de llum – Èric Vinaixa. ‘Dies de glòria, dies de llum, a punt a punt d’arribar. Tenim a quatre passes la llibertat’, canta Vinaixa enmig d’imatges de les manifestacions multitudinàries dels 11 de Setembre. Una cançó amb ritme i optimista.


Rojos y separatistas – Lágrimas de Sangre. Per als amants del rap, aquesta cançó és una delícia. El grup critica el feixisme, la violència i els còmplices de la repressió, alhora que enalteix la transversalitat de l’independentisme català, la diversitat dels orígens dels catalans i els avantatges que veuen en la república. ‘Compareu l’1-O amb el 23-F, Tejero era un fatxa; nosaltres, la gent!’, diu la cançó.


La darrera colònia – Buhos. Composta el 3 d’octubre, el dia de l’aturada de país convocada per a protestar contra la violència, Buhos reivindica el pacifisme dels votants. ‘Aquí comença la nostra independència! Avui comença la nostra independència!’, acaba repetint la cançó.


Octubre – Fito Luri. Amb una melodia tranquil·la, el cantautor reusenc va composar aquest tema el mes de novembre. Amb una clara referència a Sant Jordi (‘Hem matat al drac, hem matat al drac, hem matat al drac’), Luri recorda la mobilització popular d’aquell dia.


Els carrers seran sempre nostres – Mascarats. El famós himne que va sorgir durant l’aturada de país del 3 d’octubre i que s’ha repetit en les mobilitzacions posteriors de l’independentisme ha donat nom a aquest tema del grup Mascarats. Conté una referència a la mítica ‘L’Estaca’ de Lluís Llach (‘Junts tombarem l’estaca que estava camuflada’).


Ens en sortirem – Obeses. L’últim tema publicat sobre l’1-O. Amb versos com ‘Saps prou bé que aquella nit vam ser els amos del carrer’ o ‘Saps prou bé que el que vam viure mai ningú ho podrà desfer’, el grup reivindica la importància de l’organització popular d’aquella jornada amb una visió optimista del futur.


Font: Vilaweb