dimarts, 4 de juliol del 2017

El món pendent de nosaltres

Ressó a la premsa internacional

Els mèdia internacionals s’han tornat a fer ressò de la presentació de la llei que regularà la convocatòria del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre. El titular que s’ha fet servir arreu és que el Parlament declararà la independència si guanya el sí al referèndum.

Aquí els  enllaços directes:

—Radio Popolare: Catalogna: bye bye Spagna?
El que han difós les principals agències internacionals:
 “Cataluña prevé declarar la independencia en 48 horas si gana el sí en octubre”, diu l’agència britànica Reuters al seu servei en espanyol. Si fa no fa és el que fan servir al despatx en anglès. France-Presse (AFP), que fa un resum força extens del moment, titula el seu despatx en espanyol “Si gana el ‘Sí’ en el referéndum, Cataluña declarará la independencia de inmediato” i de la mateixa manera titulen en anglès i francès.
Les dues agències recorden que els sondejos donen un resultat dividit però remarquen que entre el 70% i el 80% dels catalans volen resoldre la qüestió a les urnes.
AFP, que ha publicat la crònica més detallada de la llei del referèndum, és l’agència més reproduïda arreu. A França, esclar, s’han basat en aquest despatx Le FigaroLibération o La Tribune, a la web del setmanari Le Point o al digital Challenges. També l’han fet servir a Yahoo News,  Courrier International, a diverses edicions del Huffington Post, com la del Quebec, a Radio Canada, a Capital News (Kènia), The Guardian (Nigèria), Panarmenian.net (Armènia), Business Standard i The New Indian Express (Índia), iAfrica.com(Sud-àfrica) i la web de TV7 (Austràlia) i del canal internacional francès TV5 Monde.
El cable de Reuters l’han fet servir, entre d’altres, The New York TimesU.S. News & World Report o el Cyprus Mail (Xipre), entre d’altres, a més de diversos agregadors, com dubnews.com o Phuks.
La web de la BBC publica una extensa crònica on recapitula la situació en el seu estil concís. També n’han informat el primer canal de RAI Radio (Itàlia); l’ORF, la televisió pública d’Àustria o India TV... L’agència paragovernamental russa Sputnik explica que “la llei del referèndum ha entrat al Parlament”.
En el camp de les curiositats (o dels riscos), la web de l’alt-right trumpista InfoWars fa aquest titular: “Un 1776 espanyol: Catalunya és a punt de declarar la independència”, al·ludint a l’any que els Estats Units van declarar la seva, de la que aquest dimarts 4 de juliol se celebrava l’aniversari.