dilluns, 3 de juliol de 2017

Ara no toca dubtar. TOCA ANAR PER TOTES!


Puigdemont no deixa trontollar el govern


Demà el govern de la Generalitat presenta al parlament i la ciutadania les línies mestres del referèndum del primer d’octubre. En aquest context, les declaracions de Jordi Baiget –ara ja ex-conseller– eren una càrrega de profunditat contra el referèndum, contra el govern i contra el president que havien de rebre una resposta sense embuts.

La destitució de Jordi Baiget, el mateix dia que es publiquen les seues declaracions, és un missatge ben contundent al govern i al partit, un missatge que deixa clar que no es toleraran actituds personals que puguen crear dubtes sobre el referèndum. La majoria parlamentària i el govern estan disposats a enfrontar-se a l’estat i, en conseqüència, s’enfrontaran també sempre que calga a tot allò que siga un entrebanc. Fins al punt de tocar el fràgil equilibri del govern actual.

Perquè aquest govern té una característica insòlita: el president no el va poder decidir sinó que se’l va trobar fet, amb totes les conselleries adjudicades. De fet, el president no es va presentar a les eleccions per a ser president. I tot i que és correcte dir que, en la moció de confiança, Puigdemont es va guanyar el dret de ser considerat president, ara amb la destitució de Baiget s’ha erigit en el cap de govern que en la pràctica no podia ser.

L’afer Baiget és, doncs, una oportunitat. Els qui tenien dubtes sobre la decisió del govern dirigit per Puigdemont i Junqueras ja poden deixar-los de tenir. I els qui especulaven amb les divisions i la por ja poden deixar-ho estar, també. Puigdemont no deixarà tremolar ningú d’aquest govern. Qui no estiga disposat a jugar-s’ho tot per complir el mandat democràtic de les urnes, qui antepose raons personals al projecte col·lectiu, simplement no té lloc en un govern que no és ací per a fer qualsevol cosa que faria un altre govern qualsevol. Aquest és el missatge que Palau ha enviat al país.

Vicenç Partal
Font: Vilaweb