dimarts, 30 de maig del 2017

Per ajudar a treure més conclusions

De cops i colpistes


Un dia no molt llunyà sabrem detalls que ens aterriran encara més de la denominada Operació Catalunya, que, es vulgui o no, posa en perill, almenys, l'actuació de polítics i policies però que acaba esquitxant altres estaments com el periodístic i el judicial. Les compareixences que s'estan duent a terme al Parlament esquerden per tots quatre costats el comportament de l'Estat de dret i és preocupant que el Congrés dels Diputats hagi bloquejat un debat així en un consens inquietant de PP, PSOE i Ciutadans. Potser han actuat amb l'objecte d'acabar amb l'independentisme tantes clavegueres de l'Estat que el millor és que no s'obri ni tan sols una investigació a fons?

L'exjutge Elpidio Silva ha parlat al Parlament d'una trama d'espionatge polític que supera qualsevol espai legal d'un Estat de dret i que es regeix per allò de "a l'amic el favor, a l'enemic la llei". El periodista Ernesto Ekaizer l'ha definit com una dinàmica d'Estat basada en una política criminal. I el col·lectiu de juristes Drets s'ha querellat contra quatre agents de la policia espanyola. Tot el mateix dia i davant de la indiferència del ministre de l'Interior i dels tres grups parlamentaris citats anteriorment. Però és que han passat més coses: s'ha obert un cràter a la Fiscalia Anticorrupció que no se sap on acabarà quan s'ha conegut que el seu màxim responsable, Manuel Moix, posseïa el 25% d'una societat establerta a Panamà. El Govern del Partit Popular s'ha limitat a dir que ho veu "lleig".

En aquest marc d'explosió incontrolada de notícies que surten a la llum i que afecten directament el PP potser no és tan estrany que el seu Govern es refugiï parlant de cops d'estat i de colpistes. Que juguin a despistar amb tots els serveis de l'Estat al seu abast mentre s'enarbora com a cimbell la bandera de la unitat d'Espanya i la premsa de paper demana a Rajoy que actuï en conseqüència i que, si es tracta d'un cop d'estat, es persegueixi els colpistes. La diputada del PDeCAT Míriam Nogueras ho ha dit a la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, al Congrés: "Si jo fos una colpista podria ser aquí o hauria d'estar detinguda? Demani'm perdó". I va abandonar l'hemicicle sense problemes. Això sí, entre murmuris.

José Antich
Font: El Nacional.cat