dilluns, 9 de novembre del 2015

Ressons a la Premsa

 RESSÓ A LA PREMSA INTERNACIONAL DEL DIA D'AVUI


300 periodistes acreditats i 20 agències internacionals amplifiquen la resolució independentista per tot el planeta

Mai com avui s’havien vist tants mitjans pels passadissos del Parlament. Semblava ben bé que s’hagués de votar una Declaració Unilateral d’Independència. De fet, bona part de la premsa internacional s’ha expressat en el aquest sentit. Els mitjans han entès que Catalunya acaba d'iniciar la fse final del procés amb plena determinació.

Espanya ja no fa por. Les amenaces del president espanyol, malgrat ha comparegut just després de la votació de la resolució independentista, no han estat pràcticament recollides per cap mitjà. De tot el llistat, només dos mitjans belgues francòfons han recollit la rèplica immediata i les amenaces del president d’Espanya, Mariano Rajoy. posteriorment, el rotatiu alemany ‘Frankfurt Allemeigne’ ha ressaltat “l’actitud negativa de Mariano Rajoy pel que fa a la separació de Catalunya”, i, com 'Le Monde', ha remarcat la seva "immediatesa" en anunciar un recurs al Tribunal Constitucional.
Catalunya ja va advertir al món que volia començar a respondre al compromís de voluntat popular d'assolir la llibertat. Ho va fer amb la Declaració de Sobirania de 2013. Avui, Catalunya fa un pas més, i mostra de forma més explícita les seves intencions, i la premsa internacional ho ha recollit. De fet, tothom està esperant el moment de la Declaració Unilateral d'Independència, el moment en el qual s'haurà de veure quina és la resposta de la resta dels Estats. Aleshores només valdrà la voluntat dels catalans de d'autogestionar-se un Estat propi.

Els principals mitjans internacionals s’han fet ressò de l’aprovació de la declaració independentista


Com tots els dies clau del procés sobiranista català, la premsa internacional també s’ha fixat avui en la declaració independentista aprovada pel Parlament de Catalunya. Ho demostra el diari econòmic britànic Financial Times, que incloïa la notícia destacada a la portada del matí. ‘Els diputats del parlament català voten sobre el trencament amb Espanya‘, es deia al titular. A l’interior s’afegia: ‘La campanya independentista catalana camina cap a una nova fase potencialment perillosa.’
Just després de la votació, la notícia sobre ‘l’aprovació del procés de trencament amb Espanya’ no ha trigat gens a aparèixer en molts mitjans, o bé a actualitzar-se en els que ja n’havien publicades prèvies pròpies o d’agència (AFP, AP…).
Us n’oferim un recull de titulars:
The Wall Street JournalCatalonia Lawmakers Approve Resolution for Secession Process From Spain (‘Els diputats catalans aproven una resolució en favor del procés de secessió d’Espanya’)
The New York TimesCatalonian Lawmakers Approve Plan for Secession From Spain (‘Els diputats catalans aproven un pla de secessió d’Espanya’)
BBC NewsCatalonia independence: Parliament votes to start secession from Spain(‘Independència de Catalunya: el parlament vota de començar la secessió respecte d’Espanya’)
BloombergCatalan Assembly Votes to Start Secession Process Defying Rajoy (‘El parlament català vota per iniciar el procés de la secessió desafiant Rajoy’)
Politico.euCatalan parliament votes to break with Spain (‘El parlament català vota de trencar amb Espanya’)
EuronewsCatalan regional parliament votes 72-63 in favour of declaration to split from Spain (‘El parlament regional català vota per 72-63 en favor de la declaració de separar-se d’Espanya’)
The GuardianCatalonia MPs to vote on secession plan in showdown with Spain’s government (‘Els diputats catalans voten sobre el pla de secessió en confrontació amb Espanya’)
Agència ReutersCatalonia votes to start breakaway process from Spain (‘Catalunya vota de començar el procés de separació respecte d’Espanya’)
Agència Associated PressCatalonian lawmakers approve plan for secession from Spain (‘Els diputats catalans aproven un pla per a la secessió respecte d’Espanya’)
U.S. NewsCould Spain Be Split Apart? (‘Es podria dividir Espanya?’)
ABC NewsCatalan Lawmakers Approve Plan for Secession From Spain (‘Els diputats catalans aproven un pla de secessió d’Espanya’)
Russia TodayCatalonia’s parliament backs declaration to split from Spain (‘El parlament català dóna suport a la declaració per a separar-se d’Espanya’)
Swissinfo.chCatalonia votes to start breakaway process from Spain (‘Catalunya vota de començar el procés de trencament amb Espanya’)
Le MondeLe Parlement catalan vote en faveur de la rupture avec l’Espagne (‘El parlament català vota en favor de la ruptura amb Espanya’)
LibérationCatalogne : le Parlement régional vote pour la rupture avec l’Espagne (‘El parlament català vota per la ruptura amb Espanya’)
France 24Catalogne : le Parlement régional enclenche le processus de sécession avec l’Espagne (‘El parlament català engega el procés de secessió amb Espanya’)
La TribuneCatalogne : le parlement lance le processus d’indépendance (El parlament català llança el procés cap a la independència’)
Le ParisienCatalogne : le Parlement s’engage dans la voie de l’indépendance (‘El parlament català es compromet amb la via de la independència’)
InformadorCataluña aprueba resolución para promover su independencia de España (‘Catalunya aprova una resolució per a promoure la independència respecte d’Espanya’)
EmolParlamento catalán aprueba resolución para iniciar proceso de secesión de España (‘El parlament català aprova una resolució per a començar el procés de secessió d’Espanya’)
Europe 1Catalogne: le Parlement adopte une résolution indépendantiste (‘El parlament català adopta una resolució independentista’)
RepubblicaCatalogna, Parlamento vota su inizio processo indipendenza: scontro con Madrid (‘El parlament català vota de començar el procés cap a la independència: topada amb Madrid’)
Agència AnsaCatalogna vota inizio iter indipendenza (‘Catalunya vota de començar el camí cap a la independència’)
Il Fatto QuotidianoSpagna, Barcellona sfida ancora Madrid: ‘Catalogna avvia processo indipendenza’ (‘Barcelona torna a desafiar Madrid. Catalunya  engega el procés d’independència’)
LaPresse.itSpagna, Catalogna vota sì ad avviare processo indipendenza (‘Catalunya vota sí a accelerar el procés independentista’)
Jornal de NotíciasCatalunha aprova início do processo de independência(‘Catalunya aprova de començar el procés cap a la independència’)
ExpressoParlamento da Catalunha abre “processo constituinte” para uma República independente (‘El Parlament de Catalunya obre un “procés constituent” per a una república independent’)
TVI 24Parlamento da Catalunha aprova declaração de independência (‘El Parlament de Catalunya aprova una declaració d’independència’)
Frankfurter AllgemeineKatalonien beschließt Abspaltung von Spanien (‘Catalunya decideix la separació d’Espanya’)
Die ZeitKatalanisches Parlament beschließt Abspaltung (‘El Parlament de Catalunya decideix de separar-se’)
Die WeltKatalonien beschließt Abspaltung der Region von Spanien (‘Catalunya decideix la separació d’Espanya’)
Sputnik NewsParlament von Katalonien verabschiedet Resolution über Unabhängigkeitsprozess (‘El Parlament de Catalunya aprova una resolució sobre el procés cap a la independència’)
N-TV72 zu 63 Stimmen. Katalonien beschließt Abspaltung von Spanien (’72 vots a 63, Catalunya acorda la separació d’Espanya’)
Kleine ZeitungKatalonien. Erster Schritt zur Abspaltung ist getan (‘Catalunya: el primer pas per la independència ja s’ha fet’)
Nordwest ZeitungGegen den Willen Madrids Katalanen stimmen Plan zur Unabhängigkeit zu (‘Contra la voluntat de Madrid, els catalans aproven un pla per la independència’)
Rhein-Neckar ZeitungKatalonien beschließt Abspaltung der Region von Spanien(‘Catalunya acorda la separació de la regió d’Espanya’)
ARDKatalonien beschließt Plan zur Abspaltung (‘Catalunya acorda un pla per a la separació’)
N24Katalonien. Barcelona beschließt Fahrplan zur Unabhängigkeit (‘Catalunya: Barcelona acorda el camí cap a la independència’)
Süddeutsche ZeitungKatalonien beschließt Abspaltung der Region von Spanien(‘Catalunya acorda la separació de la regió d’Espanya’)
EuronewsKatalanisches Parlament stimmt für Fahrplan zur Unabhängigkeit (‘El Parlament de Catalunya aprova el camí cap a la independència’)
Deutsche Wirtschafts NachrichtenKatalonien sagt sich von Spanien los(‘Catalunya renuncia Espanya’)
KurierKatalonien startet Prozess zur Abspaltung (‘Catalunya comença el procés d’independència’)
Directe.cat
Recull: Vilaweb