dijous, 16 de juliol de 2015

Postura partits sobiranistes a l'acordERC
El Consell Nacional d'ERC ha ratificat per assentiment el preacord pel 27-S amb CDC i les entitats sobiranistes. Més de tres hores de reunió i 34 torns de paraula amb opinions diverses han animat la reunió en què els republicans s'han sumat a la llista conjunta amb Convergència per convertir en plebiscitàries les properes eleccions catalanes. Tot i que estava prevista una votació després dels torns de paraula, finalment el Consell Nacional ha decidit no votar i aprovar per assentiment la proposta de l'executiva cap a dos quarts de dotze de la nit. El president d'ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, han explicat els detalls del preacord, que serà signat els propers dies.

La reunió s'ha allargat tant que nombrosos consellers nacionals l'han abandonat abans que finalitzés. Fins a 34 torns de paraula s'han demanat en una de les reunions més llargues des que Oriol Junqueras és president del partit. Finalment, el Consell Nacional ha aprovat per assentiment la proposta i ha avalat la decisió que va prendre personalment Junqueras dilluns passat.
Segons ha pogut saber l'ACN, la llista entre ERC i CDC combinarà polítics i representants de la societat civil. Hi seran tant Junqueras, de número 5, com Artur Mas, de 4 i els tres primers llocs de la candidatura seran ocupats per independents. El compromís és que Mas torni a ser el president del Govern si la candidatura assoleix la majoria.

 CONVERGÊNCIA
El comitè executiu nacional de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) s'ha reunit de forma extraordinària aquest dimarts al vespre i ha ratificat per unanimitat -i fins i tot amb aplaudiments- l'acord tancat al Palau de la Generalitat per configurar una llista amb la societat civil i amb Esquerra Republicana de cara al 27-S. El president de la Generalitat, Artur Mas, no ha volgut donar per segur que el pacte es presentarà públicament aquest dimecres ja que ha recordat que no només depèn de CDC, sinó que l'han de ratificar la resta d'actors presents a la cimera.

CUP
La CUP es presentarà pel seu compte a les eleccions del 27-S. En una conferència de premsa han anunciat que mantenien la llista CUP - Crida Constituent que l'assemblea nacional del partit va aprovar aquest cap de setmana. Aquesta tarda, després d'assistir ahir a la reunió amb CDC, ERC i les entitats independentistes per escoltar la proposta de candidatura conjunta independentista sobre el 27-S, la CUP ha decidit de no afegir-s'hi. Estava disposada a estudiar la proposta però només si era una llista sense polítics, tal com havia dit des de bon començament.
En una conferència de premsa a la seu de la formació, David Fernàndez ha recordat que, arran de la conferència d'Artur Mas a Molins de Rei, les entitats sobiranistes van fer la proposta d'articular una candidatura sense partits. 'Ens van comunicar que era l'única proposta que estaven disposades a estudiar', ha dit. Però a la reunió d'ahir a la tarda al Palau de la Generalitat es van trobar amb la 'sorpresa' d'un 'terreny de joc canviat en què aquesta proposta s'havia desestimat des del primer moment'. 'Ens van presentar una altra proposta, que no és apartidària i plebiscitària, i la CUP no va tenir marge de maniobra', ha dit.

Fernàndez i Xevi Generó, del secretariat nacional, han assistit també a la reunió d'avui, en què els han comunicat el principi d'acord entre CDC i ERC. 'Per nosaltres, això és una reedició 2.0 de la proposta feta per Artur Mas el 25 de novembre. No hi podem estar d'acord i no hi donem suport.' Per això, ha dit, el 27-S hi haurà dues candidatures plebiscitàries, l'acordada entre CDC i ERC i la de la CUP - Crida Constituent.

'No som crossa ni para-xocs de ningú'

Fernàndez també s'ha queixat per les formes de les negociacions d'aquests últims dies i les 'filtracions interessades': 'Per la CUP només parla la CUP. No acceptem ventrílocs', ha dit. I ha desmentit que hi hagi hagut cap pacte amb CDC i ERC i que la CUP pretengui actuar de fre de Catalunya en Comú: 'No som crossa ni para-xocs de ningú.' Sobre aquesta qüestió, Xevi Generó ha insistit: 'No serà CiU que ens marqui l'agenda, no serem crossa de ningú i no anirem a les eleccions a marcar cap confluència d'esquerres.'

Finalment, han afegit que estaven d'acord amb CDC i ERC que les eleccions del 27-S serien plebiscitàries. 'El 27-S s'obre una oportunitat històrica. Ho donarem tot per sortir-nos-en', ha declarat Fernàndez.
Font Vilaweb