divendres, 12 de febrer del 2016

Bastint estructures

Puigdemont acusa l’estat espanyol d’haver ‘dimitit’ les seves responsabilitats d’inversió a Catalunya


Defensa que l'esforç de Generalitat i ajuntaments ha permès l'arribada del metro a l'aeroport malgrat la 'desconnexió sobtada' del govern espanyol





l president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha acusat l’estat espanyol d’haver dimitit les seves responsabilitats d’inversió en infraestructures i mobilitat a Catalunya, i ha posat d’exemple la situació del servei de Rodalies. Puigdemont ha aprofitat la inauguració de la Línia 9 Sud i davant del secretari d’estat d’Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, per denunciar la ‘desconnexió sobtada’ del govern espanyol en matèria d’inversió en transport públic, i ha reivindicat que ha estat l’esforç de Generalitat i especialment dels ajuntaments el que ha permès l’arribada del metro a l’aeroport. ‘Si no hi som nosaltres això no es fa’, ha remarcat. Ha estat en aquest moment quan el coordinador general del PPC, Xavier Garcia Albiol, ha abandonat l’acte
El discurs de Puigdemont amb motiu de la inauguració de la Línia 9 Sud ha començat amb agraïments als governs anteriors i celebrant l’arribada d’un dia llargament necessitat pel territori, per les empreses, pels estudiants i pels ciutadans en general. ‘Es fa un salt de gegant que té uns beneficis culturals, econòmics i de vertebració del país molt importants’, ha apuntat el president, acompanyat pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i pel vice-president del Govern, Oriol Junqueras.st amb les paraules del president.


Ara bé, Puigdemont no ha volgut deixar passat l’ocasió per reivindicar que si el metro finalment ha arribat a l’Aeroport de Barcelona no ha estat per l’esforç precisament de l’estat, sinó tot el contrari. Han estat el Govern i els ajuntaments, ha remarcat, els que han sabut donar resposta a les necessitats de mobilitat del país en un moment de recursos molt limitats. 

Gràcies a aquest esforç de les administracions locals i de la Generalitat, ha continuat, el ciutadà no ha notat res, el que demostra que quan el Govern té la responsabilitat de tirar endavant serveis d’infraestructures pot presentar un full de serveis excel·lent.

I aquí ha remarcat que mentre que la puntualitat dels Ferrocarrils de la Generalitat és d’un 99%, la de Rodalies deixa molt que desitjar. A això li ha sumat els incidents constants, com per exemple els del passat dimarts. ‘Allà on ens ha tocat gestionar a nosaltres hi ha bons resultats’, ha dit.

I és que en general, el president ha lamentat la ‘desconnexió sobtada de l’Estat’ en matèria de finançament del transport públic, i ha denunciat un 40% de davallada de les seves aportacions, passant de 150 MEUR a 95. El president ha remarcat que això no és una opinió, sinó que són dades, igual que també ha remarcat que el que va passar dimarts a Rodalies tampoc són interpretacions, sinó fets. 

Puigdemont ha agraït l’esforç dels ajuntaments i s’ha compromès a continuar col·laborant perquè a Catalunya hi hagi una mobilitat sostenible. ‘Si no ho som nosaltres, això no es fan. Si no fem les infraestructures no ens les fan’, s’ha queixat.

Han assistit a l’acte diversos ex-consellers encarregats de les infraestructures en diferents governs de la Generalitat, com Lluís Recoder, Joaquim Nadal, Pere Macias i Santi Vila. També ha volgut ser-hi present l’ex-president de la Generalitat Artur Mas. El govern espanyol ha estat representat pel secretari d’Estat d’Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, després de la polèmica sobre la no invitació en un primer moment de la ministra de Foment, Ana Pastor. També hi havia a l’acte representants d’altres grups parlamentaris com Xavier Garcia Albiol, del PPC, Carlos Carrizosa, de C’s, o Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot.

Font: Vilaweb