dilluns, 10 de novembre del 2014

Comissió Internacional

«Declaració referent a l'observació del procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya a càrrec d'una delegació internacional de diputats.
—Som una delegació multipartidista de parlamentaris europeus. El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya ens ha sol·licitat observar aquest procés que ha tingut lloc en circumstàncies inusuals i canviants.
—Des del nostre punt de vista, aquest procés ha estat singular. Pel que hem vist, i sense poder pretendre veure-ho tot, el procés ha tingut lloc de manera tranquil·la i oberta i ningú no ha estat coaccionat ni intimidat. No hem observat cap intent de persuadir els ciutadans per participar-hi en general ni per donar suport a una opció en particular.
—No podem fer comentaris respecte del recompte ja que no l'hem observat. No podem fer comentaris sobre el vot a l'estranger ja que tampoc no l'hem observat.
—El procés participatiu s'ha dut a terme en circumstàncies que implicaven un gran desafiament, i creiem que de manera reeixida. Desitjaríem que, en el futur, els catalans poguessin participar en un procés d'aquest tipus sense els desafiaments que hem presenciat avui.
—La delegació ha estat tractada amb respecte i ha gaudit de la cooperació de tots aquells involucrats en el procés. Hem tingut llibertat per a desplaçar-nos i preguntar sense restriccions, i no hem experimentat cap mena de coerció ni de control per part dels organitzadors. Hem pogut interactuar amb els mitjans de comunicació en tot moment. També hem pogut tenir trobades amb participants de totes les opinions implicades en el debat. 
Apreciacions principals. 
Punts forts:
—La delegació no ha observat cap coacció ni intimidació, ni intents d'influenciar l'activitat dels participants.
—Hi ha hagut un gran nivell de participació al conjunt de Catalunya, malgrat les circumstàncies excepcionals.
—El procés s'ha desenvolupat en un ambient positiu i familiar.
—El procés s'ha desenvolupat de manera eficient a càrrec d'un gran nombre de voluntaris.
—El procés ha comptat amb un nombre adient d'urnes.
—El procés d'identificació dels ciutadans que volien votar s'ha dut a terme de manera rigorosa mitjançant documents d'identitat. Aquelles persones que no disposaven de document d'identitat no han pogut votar (malgrat que podran votar posteriorment). Les dades de cada participant han estat registrades en paper i confirmades a una base de dades informatitzada abans del dipòsit de cada vot.
—Els ordinadors utilitzats a les meses no estaven connectats a internet, fet que proporciona major seguretat d'estar lliures d'abusos o interferències.
—El programari utilitzat per a la verificació dels documents d'identitat era d'alta qualitat i ha estat comprovat per la delegació per assegurar-se que no permetia vots invàlids. El programa utilitzat s'anomena 'Procés participatiu 2014'.
—La participació de persones d'entre 16 i 18 anys ha estat un èxit.
Punts febles: 
—No hi ha hagut un cens electoral disponible, cosa que ha afegit dificultats a la gestió de les votacions.
—Les condicions inusuals en què s'ha desenvolupat el procés ha implicat un nombre de punts de votació menor que el dels processos electorals ordinaris, fet que ha creat problemes i possible confusió entre els votants.
—L'absència de presidents oficials de mesa electoral era un punt feble, perquè dificultava encara més la gestió de queixes i dificultats en temps real.
—Malgrat que no qüestionem l'honestedat dels voluntaris, la forma en que han estat seleccionats i se'ls ha assignat les responsabilitats és menys satisfactòria del que ho hauria estat si l'assignació hagués estat feta pels responsables de votació dels col·legis.
—El secret del vot no era garantit de manera uniforme.

Ian Duncan (Regne Unit) en el rol de portaveu / Parlament Europeu / European Conservatives and Reformists - Conservative Party
Izaskun Bilbao (Espanya) / Parlament Europeu / ALDE – Partit Nacionalista Basc
Mark Demesmaeker (Bèlgica) / Parlament Europeu / European Conservatives and Reformists - Nieuw-Vlaamse Alliantie
Jill Evans (Regne Unit) / Parlament Europeu / Group of the Greens -European Free
Valter Mutt (Suècia) / Parlament de Suècia / European Green Party - The Green Party
Gérard Onesta (França) / Parlament Regional de Migdia-Pirineus / European Green
Peter Vilfan (Eslovènia) / Parlament d'Eslovènia / ALDE - Alliance of Alenka
Bernhard von Grünberg (Alemanya) / Parlament del land de Renània del Nord - Westfàlia / European Socialist Group - SPD

Barcelona, 9 de novembre de 2014»